5.9 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăExterneLukaşenko îl invită pe Biden în Belarus pentru a pune capăt războiului....

Lukaşenko îl invită pe Biden în Belarus pentru a pune capăt războiului. „Chiar şi Putin va veni la Minsk”

Articole Similare

Dacia și brandurile chinezești câștigă teren în Italia

În ultimele luni, piața auto italiană a înregistrat...

FSB recrutează ucraineni în Transnistria

Serviciul secret al Rusiei, FSB, recrutează ucraineni în Transnistria,...

Război în Ucraina, ziua 740. Vladimir Putin, acuzat că vrea să destabilizeze Germania

Război în Ucraina, ziua 740. Duminică, ministrul german al...

Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko, comentând vizita planificată a preşedintelui american Joe Biden în Polonia, l-a invitat pe şeful Casei Albe la Minsk pentru a discuta despre „încheierea războiului” în Ucraina.

Într-o întâlnire cu reprezentanţi ai presei străine şi din ţara sa, Lukaşenko a declarat joi că partea belarusă este gata să-l primească la Minsk pe preşedintele SUA pentru o „discuţie serioasă pentru a se pune capăt războiului”, scrie Agerpres.

„Dacă are dorinţă – spuneţi-i asta prin canalele dumneavoastră -, noi suntem gata să-l primim la Minsk şi să discutăm serios cu el. Dacă vrea pace în Ucraina”, a spus Lukaşenko.

„Şi chiar şi Putin va veni la Minsk şi atunci am putea să ne întâlnim în trei aici: doi ‘agresori’ şi un preşedinte ‘iubitor de pace’. De ce nu?”, a afirmat liderul belarus, promiţând să trimită un avion Boeing pentru Biden în Polonia în cazul în care preşedintele american va fi de acord.

„Avem o sumedenie de aeroporturi internaţionale. Avionul său Air Force One ar putea să aterizeze pe unul dintre ele”, a spus el, adăugând că fostul preşedinte american Bill Clinton „obişnuia să vină aici cu avionul” prezidenţial. „Şi aici, în prezenţa dumneavoastră, noi trei – garantez că Vladimir Putin va veni -, ne vom aşeza la masă şi vom rezolva întreaga problemă. Vom rezolva toate problemele aici”, a declarat Aleksandr Lukaşenko.

„Vom asigura siguranţă şi confort”, a mai spus el, anticipând totuşi că cel mai probabil Joe Biden nu va veni la Minsk.

Lukaşenko a profitat de această întâlnire cu presa pentru a ataca din nou Polonia, pe motiv că livrează arme Ucrainei, calificând-o drept „hiena Europei”.

Într-o declaraţie separată, preşedintele belarus afirmase joi că va ordona trupelor sale să lupte alături de aliatul său, Rusia, doar dacă un alt stat lansează un atac împotriva ţării sale, conform Reuters.

Lukaşenko, care a respins în mod repetat afirmaţiile Kievului şi Occidentului că ţara lui ar putea fi atrasă în războiul din Ucraina de partea Moscovei, a mai spus că intenţionează să se întâlnească vineri cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova.

Rusia a folosit Belarus ca punct de lansare în invazia de anul trecut din Ucraina, declanşând ofensiva eşuată asupra capitalei ucrainene Kiev de pe teritoriul belarus.

Parteneri

Fermierii cer demiterea unor funcționari. În caz contrar, vor relua protestele

Fermierii au trimis o scrisoare deschisă lui Klaus Iohannis...