24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăEconomicProgramul Interreg NEXT România-Ucraina 2021-2027 a fost lansat oficial/ El are un...

Programul Interreg NEXT România-Ucraina 2021-2027 a fost lansat oficial/ El are un buget de 54 milioane de euro, fonduri nerambursabile, la care se va adăuga contribuţia naţională

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Ministerul Dezvoltării a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că vor putea primi finanţare proiecte care aduc beneficii comunităţilor de la frontieră, din judeţele Satu Mare, Maramureş, Botoşani, Suceava şi Tulcea (România) şi din oblasturile Ivano-Frankivsk, Zakarpatska, Cernăuţi, Odesa (Ucraina).

Domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educaţia, turismul şi cultura, adaptarea la schimbările climatice şi managementul frontierei. Astfel, vor putea fi dotate cu echipamente şi modernizate unităţi medicale, instituţii de învăţământ, vor fi reabilitate obiective turistice şi se vor putea realiza proiecte în parteneriat pentru îmbunătăţirea managementului frontierei. De asemenea, personalul din aceste domenii va putea beneficia de pregătire şi instruiri comune, de schimb de bune practici, iar pentru populaţia din zonă vor fi organizate campanii de informare şi conştientizare pentru prevenirea şi reacţia în caz de dezastre.

Pentru a putea primi finanţare, un proiect trebuie să aibă cel puţin un partener din fiecare stat participant, detaliile privind condiţiile de accesare a fondurilor urmând a fi publicate pe web site-ul programului, .

La evenimentul de lansare au fost prezenţi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, ai Comisiei Europene, ai Secretariatului Cabinetului de Miniştri din Ucraina, ai Ambasadei Ucrainei la Bucureşti, ai Reprezentanţei Comisiei Europene la Bucureşti, precum şi reprezentaţi ai autorităţilor publice centrale şi locale din România.

Totodată, a avut loc, în format hibrid, prima reuniune a Comitetului de Monitorizare al Programului Interreg NEXT România-Ucraina, organism din care fac parte reprezentanţi ai celor două ţări partenere în program.

Pentru demararea programului, delegaţiile celor două ţări au decis mecanismele de colaborare în cadrul comitetului şi modalitatea de luare a deciziilor, pe durata de implementare, respectiv până în anul 2029.

De asemenea, Autoritatea de Management a prezentat reprezentanţilor celor două state propuneri privind principalele caracteristici ale viitorului apel pentru proiecte, procedura de evaluare a aplicaţiilor primite, pentru eficientizarea implementării programului.

Conform sursei citate, având în vedere constrângerile regulamentelor europene aplicabile programelor de cooperare în perioada 2021-2027, autorităţile care gestionează programul vor depune toate eforturile pentru scurtarea perioadei de evaluare şi contractare a proiectelor, simplificarea cerinţelor pentru beneficiari, astfel încât fondurile europene să poată fi cheltuite eficient şi rapid, în folosul comunităţilor locale.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...