24.8 C
București
marți, septembrie 26, 2023
AcasăExterneArmenia şi Azerbaidjan ar putea avea pace

Armenia şi Azerbaidjan ar putea avea pace

Articole Similare

Cele mai bune mașini de tractat rulote în 2023

Remorcarea unei mașini nu se rezumă doar la...

Franţa va investi 150 de milioane de dolari în Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să investească 150...

Românii nu vor intra în SUA fără viză nici anul viitor

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA la Bucureşti, a declarat că...

Sophia Loren a fost spitalizată

Sophia Loren a fost transportată de urgenţă la spital...

Fără ca prețedintele criminal Vladimir Putin să-și mai ”bage coada”, Armenia şi Azerbaidjan ar putea avea pace. Reprezentanții celor două țări au purtat sâmbătă, la Munchen, cu medierea Statelor Unite, primele discuţii din ultimele patru luni pe fondul tensiunilor în creştere legate de regiunea disputată Nagorno-Karabah, transmit Reuters şi AFP. 

 

Întâlnirea între premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele azer Ilham Aliyev şi secretarul de stat american Antony Blinken s-a desfăşurat în marja Conferinţei de securitate de la Munchen, ce se încheie duminică.

 

Blinken a făcut apel la cele două ţări să fructifice ”o ocazie istorică” de a face pace după trei decenii de conflict legat de Nagorno-Karabah.

”Credem că Armenia şi Azerbaidjan au într-adevăr o ocazie istorică de a încheia o pace durabilă după peste 30 de ani de conflict”, a spus demnitarul american înaintea reuniunii cu liderii armean şi azer.

Întâlnirea a avut loc la câteva zile după ce Nikol Paşinian a anunţat că i-a prezentat Azerbaidjanului proiectul său pentru un tratat de pace.

Într-un comunicat difuzat la finalul întâlnirii de la Munchen, premierul armean a confirmat că s-a discutat despre proiectul său de pace şi şi-a reafirmat dorinţa de a încheia un tratat care ”garantează o pace pe termen lung”.

Vezi și Putin a reușit să reaprindă conflictul armat dintre Armenia și Azerbaijan

De partea sa, preşedintele azer a salutat ”maniera constructivă” în care s-a desfăşurat întâlnirea mediată de Antony Blinken şi a promis că va ”studia” propunerile armene.

”La o primă vedere, există progrese referitoare la poziţia Armeniei, dar acest lucru nu este suficient”, a declarat Ilham Aliyev, citat de agenţia de presă rusă Ria Novosti.

Regiunea Nagorno-Karabah este recunoscută internaţional ca parte a Azerbaidjanului, dar cei aproximativ 120.000 de locuitori ai săi sunt predominant etnici armeni.

Armenia şi Azerbaidjan s-au confruntat la începutul anilor ’90 pentru controlul asupra regiunii. Primul conflict, soldat cu 30.000 de morţi, s-a încheiat cu o victorie a Armeniei. Însă Azerbaidjanul şi-a luat revanşa în al doilea conflict, desfăşurat în toamna anului 2020 şi soldat cu circa 6.500 de morţi, în cursul căruia Baku a recucerit numeroase teritorii.

Parteneri

Franţa va investi 150 de milioane de dolari în Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a angajat să investească 150...