De 24 de ori a fost apelat numărul de urgență 112 din patru localități diferite pentru falsul cutremur care a scos sute de oameni în stradă în campusul social constănțean Henri Coandă, a transmis STS pentru Libertatea.
Într-un răspuns pentru ziarul Libertatea, Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a declarat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 11-12 februarie, au avut loc 24 de apeluri la numărul unic de urgență 112 în legătură cu falsul cutremur din municipiul Constanța, care a scos în stradă sute de oameni.
Primul apel a venit de la o persoană care anunța că oamenii au ieșit din locuințele lor de teama unui cutremur iminent. În panica momentului, s-a sunat de încă 23 de ori la 112 cu întrebarea dacă va fi sau nu cutremur. Celelalte telefoane au venit din alte localități din județ.
„În urma verificărilor efectuate în baza de date a Centrului unic pentru apeluri de urgență 112 Constanța, au fost identificate 24 de apeluri inițiate începând cu data de 11.02.2023, ora 21:43, până în data de 12.02.2023, ora 2:14.
Primul apel, recepționat la ora 21:43, sesiza faptul că în cartierul Henri Coandă din municipiul Constanța, un număr mare de persoane a ieșit din locuințe de teama producerii unui seism.
Ulterior au fost înregistrate la Serviciul de urgență 112 încă 23 de apeluri, prin care cetățeni din localitățile județului Constanța (ex: Cumpăna, Lumina și Mihail Kogălniceanu) solicitau confirmarea sau infirmarea producerii unui seism, în noaptea respectivă, a transmis STS pentru Libertatea.
Reporterii ziarului s-au deplasat la fața locului pentru a afla de unde a pornit îngrijorarea că un cutremur va lovi municipiul Constanța, cum s-a propagat informația și au stat de vorbă cu locuitorii cartierului Henri Coandă.
„Și-au dat între ei pe Facebook, după s-a dat așa, din scară în scară”, ne-a spus o femeie. „S-a mai întâmplat aici să scrie vreunul pe Facebook vreo prostie și să se sperie lumea. Dar nici nu e nevoie de Facebook, se mai strigă și între ei, oamenii”, a confirmat și unul dintre polițisții locali.
Însă panica s-a generalizat și când, la fața locului, și-au făcut apariția mai multe mașini de pompieri și de poliție.
Informația a putut ajunge ușor în alte localități după ce, pe Facebook, mai multe persoane au filmat sosirea pompierilor cu anunțul „la ora 10 vine marele cutremur”.
„În conformitate cu Metodologia privind cooperarea agențiilor specializate de intervenție și a altor entități cu competențe în domeniu, pentru preluarea și gestionarea urgențelor primite prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență, operatorii STS ai Serviciului de urgență 112 au transferat apelurile către dispecerii agențiilor specializate de intervenție competente – ISU-SMURD Constanța, Poliția Constanța, Jandarmeria Constanța și Ambulanța Constanța.
Reamintim faptul că operatorii STS nu stabilesc modalitatea de intervenție a agențiilor cărora le sunt transferate apelurile de urgență. De asemenea, operatorii STS nu primesc informații de la dispecerii agențiilor cu privire la finalitatea misiunii sau la evoluția situației din teren”, a mai transmis STS.
Alarmă falsă de cutremur și în comunitățile de români din Germania
Povestea s-a repetat miercuri seară, 16 februarie, într-un oraș din Germania.
Un raport fals despre un cutremur iminent în Renania de Nord-Westfalia a ținut câteva mii de oameni în aer liber, iar forțele operative au avut probleme în a-i calma.
Avertizarea s-a răspândit prin intermediul rețelelor de socializare, în special în comunitatea românească, au declarat polițiștii din mai multe orașe, citați de Focus.
„Acesta este, desigur, un raport fals absolut rușinos”, a declarat un purtător de cuvânt al centrului de control de stat. „Pe fondul cutremurului din Siria și Turcia, este clar că oamenii sunt sensibili și reacționează în consecință”.
„Oamenii s-au sunat unul pe altul din pat, pentru a se avertiza”, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliției din Duisburg.