15.4 C
București
marți, mai 28, 2024
AcasăPrahovalibera.roPreședintele ANI, cel care l-a acuzat pe Nicușor Dan de abuz în...

Președintele ANI, cel care l-a acuzat pe Nicușor Dan de abuz în serviciu, este fratele unui secretar de stat PSD din Ministerul Agriculturii

Articole Similare

Florin Ionel Moise, președintele Agenției Naționale de Integritate (ANI), este fratele lui Sorin Moise, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, fiind propus în funcție de PSD.

Potrivit declarațiilor de avere de anul trecut, cei doi provin din județul Brăila și dețin terenuri agricole în localitatea Tufești. Florin Moise deține 11 hectare de teren agricol în localitatea amintită, în timp ce fratele său, Sorin, are 35 de hectare în aceeași localitate.

Fermier de meserie, Sorin Moisă (42 de ani) a fost numit secretar de stat în ministerul Agriculturii în ianuarie 2022 prin decizie a premierului Nicolae Ciucă. El a fost propus de organizația județeană PSD Brăila.

La momentul numirii, el conducea Oficiul Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.

Și averea lui Nicușor Dan e verificată

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, joi, că a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu privire la săvârşirea de către primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a infracţiunilor de abuz în serviciu şi folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

De asemenea, ANI îl acuză pe Nicuşor Dan de incompatibilitate şi conflict de interese.

Citește și: Nicușor Dan, acuzat de ANI de abuz în serviciu și conflict de interese. Cum răspunde primarul Bucureștiului

Din septembrie 2020, ANI verifică și averea lui Nicușor Dan.

La acest dosar au fost conexate plângerile făcute la data de 16 octombrie 2022 de către Alexandru Pânișoară, candidatul Partidului Umanist Social Liberal (PUSL), continuatorului partidului Conservator înființat de Dan Voiculescu, la primăria Sectorului 1.

blank

Informația apare într-un document al Agenției, publicat pe pagina de Facebook a partidului. Actul este semnat de inspector de integritate, Elena Florica Leonat.

În numai patru luni, ANI a verificat plângerile depuse de Pânișoară și a sesizat Parchetul General, în condițiile în care verificările Agenției durează, în cele mai multe cazuri, ani de zile.

Cine este Florin Moise

Florin Ionel Moise a fost numit în plenul Senatului președinte al ANI în iunie 2021, pentru un mandat de 4 ani. A fost singurul candidat.

Absolvent al Academiei de Studii Economice din București, Florin Moise și-a început cariera la ANI în funcția de consilier în cadrul cabinetului președintelui instituției, funcție deținută în acel moment de Alexandru Cătălin Macovei.

A rămas în funcție până în mai 213 când devine inspector de integritate, iar din mai 2017 a avansat ca șef serviciu în cadrul Inspecției de Integritate. Din noiembrie 2017, este propulsat ca vicepreședinte al ANI.

Acuzații de politizare a ANI

Joi, liderii opoziției au reacționat la acuzațiile aduse de ANI primarului Capitalei, Nicușor Dan. Președintele USR, Cătălin Drulă a declarat joi, că „statul de drept şchioapătă grav în România” și că acuzațiile ANI sunt încă o dovadă a politizării acestei instituţii”.

De partea cealaltă, Ludovic Orban susține că acuzațiile „nu au niciun suport legal şi care îmbracă forma unei adevărate calomnii”.

„Cui îi este frică de Nicuşor Dan? Nicuşor Dan este un om extrem de scrupulos în privinţa legalităţii, corectitudinii, moralităţii, integrităţii.

Acest lucru este recunoscut de toţi cei care îi cunosc activitatea de primar general. Nici măcar numeroşii lui adversari politico-economici nu l-au atacat pe această temă.

Prin comunicatul de astăzi, ANI lansează nişte acuzaţii la adresa lui Nicuşor Dan care nu au niciun suport legal şi care îmbracă forma unei adevărate calomnii”, scrie fostul premier Ludovic Orban pe pagina sa de Facebook.

La rândul său, liderul USR Cătălin Drulă arată că „mizeria ANI de astăzi la adresa lui Nicuşor Dan e doar încă o dovadă a politizării acestei instituţii care hărţuieşte politicenii şi primarii din Opoziţie.

Nu e nicio întâmplare. Acesta este regimul Iohannis, pas cu pas către Belarus. Statul de drept şchioapătă grav în România.

Judecători care îl servesc pe Ciucă şi blochează ancheta de plagiat sunt promovaţi. Ministrul Justiţiei Predoiu ştie sentinţele dinainte de a fi pronunţate. DNA este lăsat fără resurse. Justiţia e pusă sub papuc”, scrie Cătălin Drulă, pe Facebook.

Ce spune Nicușor Dan

Președintele USR acuză PSD și PNL ca dețin un control politic asupra instituțiilor de verificare non-judiciare iar „borfaşii fură şi dorm liniştiţi”.

La rândul său, Nicuşor Dan a declarat că va ataca în instanţă în termenul legal Raportul ANI, acuzând Agenţia că îi impută două fapte, pentru care are o interpretare eronată a legii.

Citește și: Nicușor Dan, despre acuzațiile ANI: Agenția are o interpretare eronată a legii


Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Parteneri

România va livra grâu Israelului şi va primi tehnologie la schimb

Ministrul israelian al Agriculturii, Avi Dichter, a semnat duminică...