Constantin Brâncuşi s-a născut la 19 februarie 1876, la Hobiţa, un mic sat din comuna Peştişani, judeţul Gorj, fiind al cincilea copil al Mariei şi al lui Radu Nicolae Brâncuşi, o familie de ţărani înstărită.
,,Nu pot să termin portretul tău. Nu pot să te fixez şi să te definesc. Eşti viclean ca o vulpe. Dar nu te pot picta ca pe o vulpe, fiindcă ai o inimă bună de ţăran. Nu te pot picta ca pe un om de ştiinţă, deși ești detaşat ca orice savant. Eşti un bucătar excelent. N-am mâncat nicăieri o friptură de berbec mai bună decât la tine. Cum o să te pictez ca bucătar? Te văd că postești zile întregi până la înfometare pentru a atinge stadiul iluminării. Dar cum să te pictez ca sfânt? Când îți licăre ochii de fiecare dată când aduc târfe pe aici? Tu ai în figura ta fațete atât de felurite încât nu pot desena fizionomia esențială. Spune-mi ce fațetă preferi? În jurul tău este mai mult mister decât în jurul lui Rousseau-Vameşul.”
Modigliani despre Brâncuși
Brâncuși și Rodin
Pentru o scurtă, foarte scurtă perioadă de timp, în 1907, Brâncuși a fost ucenic în atelierul sculptorului Auguste Rodin. Acesta i-a propus să rămână și să lucreze alături de el.
Brâncuși i-a refuzat propunerea:
“Maestre, la umbra copacilor falnici nu crește nimic.”
Rodin nu s-a supărat, spunându-i:
“Brâncuși, ai dreptate. Ești la fel de încăpățânat ca și mine.”
,,Aş vrea ca lucrările mele să se ridice în parcuri şi grădini publice, să se joace copiii peste ele, cum s-ar fi jucat peste pietre și monumente născute din pământ, nimeni să nu ştie ce sunt și cine le-a făcut – dar toată lumea să simtă necesitatea şi prietenia lor, ca ceva ce face parte din sufletul Naturii.” Al omenirii, Constantin Brâncuși.