14.5 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăActualitateCandidaţii propuşi pentru şefia AEP şi ai Curţii de Conturi, audiaţi, în...

Candidaţii propuşi pentru şefia AEP şi ai Curţii de Conturi, audiaţi, în comisiile parlamentare. Toni Greblă, susţinut de PSD

Articole Similare

Candidaţii propuşi pentru şefia AEP şi funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi şi consilier de conturi sunt audiaţi luni în comisiile parlamentare reunite juridice şi de buget-finanţe din cele două Camere ale Parlamentului.

Toni Greblă, actualul prefect al Capitalei, este susţinut de PSD pentru Autoritatea Electorală Permanentă, după demisia lui Constantin Buică, în timp ce Camelia Pricopie candidează pentru postul de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, după ce DNA a dispus începerea urmăririi penale pe numele lui Niculae Bădălău, iar Parlamentul a votat revocarea acestui din funcţie.

Toni Greblă, de la prefectura Capitalei la şefia AEP

Comisiile juridice din Camera Deputaţilor şi Senat au pe ordinea de zi, începând cu ora 17.30, adresa Secretarului General al Senatului prin care înaintează demisia domnului Constantin-Florin Mituleţu Buică din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi  decizia declanşării procedurii de numire a unui nou preşedinte  în vederea  audierii candidaţilor propuşi pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente şi a întocmirii raportului comun al Comisiilor juridice.

La comisii au fost depuse două candidaturi pentru Autoritatea Electorală Permanentă, a lui Toni Greblă, actual prefect al Capitalei, susţinut de PSD şi a Iuliei Andreea Băbeanu, din partea AUR.

Toni Greblă a fost de-a lungul timpului senator PSD, secretar general al Guvernului, judecător al Curţii Constituţionale şi deţine în prezent funcţia de prefect al Capitalei, din partea PSD.

Pe 10 februarie, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act de demisia lui Cristian Mituleţu-Buică din funcţia de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente. Pe 11 ianuarie, preşedintele AEP Constantin Mituleţu-Buică a demisionat din această funcţie.

Decizia sa a venit după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul în cazul său, acuzându-l de folosire a funcţiei pentru favorizarea cumnatei sale.

Camelia Pricopie, candidatură pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi, în locul lui Niculae Bădălău

De la ora 13.00 va avea loc şedinţa comună a comisiilor de buget-finanţe din Parlament, pe ordinea de zi aflându-se audierea candidaţilor pentru postul de consilier de conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audiat. Pentru această funcţie s-au înregistrat două candidaturi, a Cameliei Pricopie şi a lui Cătălin Corneliu Ghinararu. 

Camelia Pricopie, propunerea susţinută de PSD, este soţia rectorului SNSPA, Remus Pricopie şi, potrivit CV-ului depus la comisii, a lucrat din 2012 până în prezent ca referent  de specialitate , expert şi consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României. 

În cazul Curţii de Conturi, postul de vicepreşedinte a rămas vacant după ce Camera Deputaţilor şi Senatul au votat în luna decembrie, în plenul reunit, revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de audit.

21 februarie, data decisivă

Votul Parlamentului a venit după ce procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 27 noiembrie, a lui Niculae Bădălău, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curţii de Conturi a României şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul aceleiaşi instituţii, pentru dare de mită, în formă continuată, şi trafic de influenţă, şi a unei persoane fizice, reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru dare de mită. 

Cele două Camere ale Parlamentului vor avea plen pe 21 februarie, iar pe ordinea de zi se vor afla alegerea noului preşedinte AEP, alegerea preşedintelui CNA şi a consilierului de conturi şi vicepreşedinte pentru Autoritatea de audit.

Parteneri

Salamul de Sibiu revine oficial în SUA

Primul produs românesc de origine animală exportat pe piața...