34.3 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăExterneRusia face tot ce poate pentru a destabiliza Republica Moldova

Rusia face tot ce poate pentru a destabiliza Republica Moldova

Articole Similare

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...

Planurile UE privind hidrogenul verde au nevoie de un reality check

Obiectivele Uniunii Europene de a produce și importa hidrogen...

UE ar putea reduce tarifele de import pentru vehiculele electrice fabricate de Volkswagen şi BMW în China

Comisia Europeană a semnalat producătorilor auto germani Volkswagen şi...

Elon Musk anunţă că va muta companiile din California

Elon Musk a declarat, marţi, că va muta sediile...

Relaţiile Rusiei cu Republica Moldova sunt extrem de tensionate la ora actuală, a admis luni Kremlinul, care i-a acuzat pe liderii moldoveni că urmăresc o agendă antirusească. Rușii criminalului Vladimir Putin au această reacție după ce moldovenii pro-Kremlin au ieșit în stradă și la o săptămână după ce Chişinăul a declarat că a dejucat o tentativă de lovitură de stat pusă la cale de Rusia, relatează Reuters şi EFE.

 

Rusia face tot posibilul ca Republica Moldova să se confrunte cu manifestații violente. Agitatorii au primit de la Kremlin ordin să iasă în stradă. Chișinăul fiind acum scena unor proteste, practic, fără temei.

Vezi și Maia Sandu arată cu degetul spre ”spioni” din Rusia, Belarus, Serbia şi Muntenegru

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat săptămâna trecută o nouă lege prooccidentală după ce guvernul precedent a demisionat în masă în urma unor luni în şir de scandaluri politice şi economice.

Noul guvern condus de premierul Dorin Recean a promis să urmeze o cale proeuropeană şi a cerut demilitarizarea Transnistriei, o regiune separatistă susţinută de Moscova care se învecinează cu Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni că Rusia a acţionat în ‘mod responsabil’ în ceea ce priveşte forţele de menţinere a păcii pe care le are staţionate în regiunea separatistă şi a avertizat Republica Moldova să nu inflameze şi mai mult situaţia.

Rusia recomandă Republicii Moldova să dea dovadă de mai multă prudenţă în ceea ce priveşte regiunea separatistă Transnistria, a afirmat Peskov, după ce Chişinăul a cerut retragerea trupelor ruse staţionate în regiune, notează EFE.

‘Rusia a fost şi este o parte responsabilă în ceea ce priveşte Transnistria şi continuă să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare. Dorim să-i sfătuim pe omologii noştri moldoveni să fie extrem de atenţi în această privinţă’, a declarat reprezentantul preşedinţiei ruse.

‘Relaţiile noastre cu (Republica) Moldova sunt deja foarte tensionate’, a declarat Peskov în conferinţa sa de presă zilnică. ‘Conducerea se concentrează întotdeauna pe tot ce este antirusesc, ei alunecă în isterie antirusească’, a adăugat el.

‘Guvernul moldovean accentuează orice poziţie antirusească şi, de fapt, ajunge la isterie’, a insistat Peskov, apreciind că ‘lipsa unei poziţii constructive nu ajută cu nimic Republica Moldova’, ci dăunează relaţiilor bilaterale.

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, – la fel ca omologul său ucrainean Volodimir Zelenski – a declarat anterior luna aceasta că dispune de informaţii care sugerează că Rusia pregăteşte o lovitură de stat pentru „răsturnarea” autorităţilor moldovene şi a semăna haos în această republică.

Rusia a negat aceste informaţii, dar Moscova s-a arătat reticentă faţă de posibilitatea ca Republica Moldova – care se află între Ucraina şi România, membră a UE şi NATO – să adere la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a exclus sâmbătă o ‘ameninţare militară iminentă’ din partea Rusiei împotriva ţării sale, dar a avertizat asupra războiului hibrid dus de Moscova prin dezinformare şi a cerut ajutor comunităţii internaţionale pentru a-l combate.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...