35.9 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăActualitateAurescu, despre scandalul Bâstroe: „Este grav că apar narative care susțin că...

Aurescu, despre scandalul Bâstroe: „Este grav că apar narative care susțin că nu ar mai trebui să acordăm sprijin Ucrainei”

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Bogdan Aurescu, Ministrul Afacerilor Externe, a declarat, marți, că a solicitat clar Ucrainei să înceteze orice lucrări de adâncire pe Brațul Chilia sau pe Canalul Bâstroe dacă aceste există.

Totodată, Aurescu a spus că este îngrijorat că în contextul discuțiilor despre adâncirea canalului „apar narative în spațiul public care susțin că nu ar mai trebui să acordăm sprijinim Ucrainei”.

„Asta e o chestiune care e cu totul separat de această discuție legatăd e Bâstroe care trebuie rezolvată între ministerele de resort din cele două țări”, a spus ministrul de Externe.

Nu vrea să intre în „dispute politice”

Aurescu a fost întrebat despre atacurile venite dinspre colegul său de guvern, Sorin Grindeanu, însă a spus că nu vrea să intre „în dispute politice”.

„Nu vreau să intru în dispute politice pe subiecte atât de serioase care țin de politica externă a României. Eu vreau să se soluționeze cât mai repede această chestiune și nu vreau să dau titluri de presă”, a spus Aurescu.

Acesta a reluat acțiunile MAE în legătură cu scandalul Bâstroe și a precizat că partea ucraineană a cerut „o rundă de consultări tehnice între specialiștii din ministerul transporturilor din România și din Ucraina.”

„Eu am spus deja că MAE nu are competențe să verifice la fața locului care sunt adâncimile pe Dunăre. Tot ceea ce a ținut de MAE noi am făcut foarte prompt. Am informat Comisia Europeană, de asemenea am cerut în mod foarte prompt părții ucrainene să clarifice aceste informații care au apărut, am discutat inclusiv cu omologul meu Kuleba și i-am cerut lămuriri.

„Am solicitat accesul în Ucraina a navelor AFDJ”

Luni am cerut din nou clarificări pentru informațiile care au apărut între timp, acum aceste aspecte trebuie verificate de autoritățile competente.

Este motivul pentru care tot luni am solicitat accesul în Ucraina a navelor AFDJ care se află în subordinea Min. Transporturilor care să verifice la fața locului dacă sunt lucrări de adâncire. Noi am solicitat foarte clar că dacă există astfel de lucrări de adâncire ele să înceteze imediat.

Este foarte grav că în acest context apar narative în spațiul public care susțin că nu ar mai trebui să acordăm sprijinim Ucrainei. Asta e o chestiune care e cu totul separat de această discuție legată de Bâstroe care trebuie rezolvată între ministerele de resort din cele două țări.

„Trebuie să așteptăm să vedem care este rezultatul”

Partea ucraineană a și propus în discuția de ieri să existe o rundă de consultări tehnice între specialiștii din ministerul transporturilor din România și din Ucraina. Eu nu vreau să intru în dispupte politice de acest gen pentru că nu consider că e corect. Măsurătorile din câte știu durează ceva vreme, după care aceste măsuri trebuie interpretate din punct de vedere tehnic.

Prin urmare trebuie să așteptăm să vedem care este rezultatul acestor discuții tehnice și a acestor măsurători și vom lua toate măsurile diplomatice.”, a mai spus ministrul de externe al României.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...