26.1 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăEconomicGazele din Marea Neagră costă OMV Petrom patru miliarde de euro

Gazele din Marea Neagră costă OMV Petrom patru miliarde de euro

Articole Similare

Proiectul Neptun Deeep din Marea Neagră se află cu ultimii paşi înainte de începerea pornirii lucrărilor, iar costul estimat împreună cu operatorul OMV Petrom este, în acest moment, de până în patru miliarde de euro, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu.

 

„Proiectul din Marea Neagră, într-adevăr, este înspre ultimii paşi înainte de începerea pornirii lucrărilor. Suntem în procesul de procurement, se fac ultimele oferte, în vederea începerii acestuia. Operatorul, din câte ştiu, să îşi asume decizia finală de investiţii pe care Romgaz şi-a asumat-o odată cu achiziţia participaţiei şi odată cu achiziţia companiei deţinute de către Exon Mobile. Noi suntem pregătiţi în acest sens. Am bugetat şi pentru anul 2023 cheltuieli cu proiectul Neptun Deep exact pe baza datelor pe care le-am asumat împreună, cu operatorul OMV Petrom şi suntem pregătiţi din toate punctele de vedere în vederea începerii efective a lucrărilor din Marea Neagră. Romgaz are suficienţi bani pentru a susţine investiţia din Marea Neagră. În acest moment nu cred că neapărat că acest proiect trebuie finanţat din fonduri proprii, dat fiind faptul că în general proiectele de Oil & Gas sunt finanţate din emisiune de datorie şi emisiuni de obligaţiuni. Avem aceleaşi planuri în acest moment. Ne uităm atât la un credit colateralizat. Ne putem uita în acelaşi timp şi la obligaţiuni. Pentru mine, de la început, ideea principală au fost obligaţiunile cu maturităţi diferite. Ne uităm la 5, 7, 10 ani, probabil în euro. Nu văd o problemă în acest sens în ceea ce priveşte investiţia viitoare, pentru că şi producţia pe care o avem în acest moment poate susţine o asemenea investiţie. Întreg proiectul, împreună cu operatorul l-am estimat, în acest moment, la până în patru miliarde de euro”, a susţinut Popescu.

Potrivit reprezentantului Romgaz, planurile societăţii se bazează pe reabilitarea sondelor existente, pentru a păstra un nivel al producţiei asumat în strategia companiei.

„Ne bazăm foarte mult pe tot ce înseamnă operaţiuni de reabilitare a sondelor pentru a păstra nivelul producţiei în limita asumată în cadrul strategiei, pentru a contracara declinul natural al producţiei, dat fiind maturitatea avansată a rezervoarelor de gaz pe care Romgaz le deţine, cât şi şase sonde de mare adâncime, sonde de explorare care vor fi forate în perimetrul Caragele în următorii doi ani. Acestea sunt şase sonde contingente şi dacă ele vor avea rezultatul scontat, mai avem bugetate încă trei sonde. Deci, ar fi maximum nouă sonde în acest moment de mare adâncime, pe care le-am şi bugetat şi le avem în plan”, a spus sursa citată.

În viziunea directorului general al Romgaz, preţul gazelor nu va mai atât de volatil cât a fost în ultima perioadă.

„Cred că lucrurile, în acest an, vor fi mult mai aşezate decât anul trecut. Anul trecut a fost, totuşi, un an de cotitură, unde s-a schimbat total paradigma în ceea ce priveşte transportul de gaz în Europa. S-au găsit noi rute de aprovizionare, ţările deja şi-au făcut să spun aşa toată bucătăria internă în ceea ce priveşte achiziţia de gaze. Au reuşit să îşi furnizeze şi gaze din LNG, să găsească alte soluţii în afară de soluţia evidentă. Cred că nici preţul nu va mai fi atât de volatil. Vedem chiar şi în perioada rece, în februarie, că nu a avut o volatilitate extremă, adică nu am mai văzut preţurile pe care le-am văzut în trecut. Din punctul nostru de vedere, au avut un un rol important în piaţă şi Ordonanţele care au creat acea siguranţă de aprovizionare către clientul casnic, în principal”, a menţionat Răzvan Popescu.

Vezi și Romgaz şi SOCAR – acord de 1 miliard mc de gaze către România până în 31 martie 2024

În anul 2008, OMV Petrom a format un Joint Venture cu ExxonMobil în vederea explorării blocului Neptun în zona de mare adâncime a Mării Negre. Perimetrul se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 7.500 kmp cu adâncimi ale apei care variază între 100 şi 1.700 metri.

Participaţia ExxonMobil a fost achiziţionată, ulterior, de S.N.G.N Romgaz S.A. Finalizarea tranzacţiei şi transferul tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din drepturile dobândite şi din obligaţiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona de apă adâncă a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră, a fost anunţată în vara anului 2022.

Recent, directorul general al OMV Petrom, Cristina Verchere, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că decizia finală de investiţie privind proiectul Neptun Deep va fi luată la jumătatea acestui an şi că „suntem mai aproape ca oricând de demararea acestui proiect”.

Reprezentanţi ai autorităţilor şi ai companiilor din domeniul energiei participă, în perioada 21 – 23 februarie, la evenimentul „ZF Power Summit 2023: România, regiunea, Uniunea: Direcţii de investiţii şi proiecte strategice regionale care vor redefini sectorul energetic la nivel european”.

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...