5.9 C
București
marți, martie 5, 2024
AcasăExternePlanul lui Vladimir Putin pentru Belarus. Rusia vrea să anexeze țara vecină...

Planul lui Vladimir Putin pentru Belarus. Rusia vrea să anexeze țara vecină până în 2030

Articole Similare

Dacia și brandurile chinezești câștigă teren în Italia

În ultimele luni, piața auto italiană a înregistrat...

FSB recrutează ucraineni în Transnistria

Serviciul secret al Rusiei, FSB, recrutează ucraineni în Transnistria,...

Război în Ucraina, ziua 740. Vladimir Putin, acuzat că vrea să destabilizeze Germania

Război în Ucraina, ziua 740. Duminică, ministrul german al...

Rusia intenționează să-și extindă teritoriul asupra spațiului ex-sovietic, iar pentru aceasta plănuiește preuarea controlului în Belarus. Statul condus de Aleksandr Lukașenko ar urma să intre în componența Federației Ruse în următorii ani, conform informațiilor dintr-un document al serviciilor speciale de la Moscova.

Un document al serviciilor secrete din Rusia, care a ajuns în presa internațională dezvăluie planurile lui Vladimir Putin în legătură cu Belarus. Kremlinul intenționează să preia controlul acestei țări, condusă de dictatorul Aleksandr Lukașenko, până în 2030. Grupul de presă format din publicațiile Delfi (Estonia), Dossier Center (U.K.), Expressen (Suedia), Frontstory.pl, VSquare și Belarusian Investigative Center (Polonia), Süddeutsche Zeitung și Westdeutscher Rundfunk (Germania), și Yahoo News (US) au obținut documentul, care conține 17 pagini, și care detaliază pașii pe care Rusia ar intenționa să-i parcurgă în vederea anexării Belarus.

Conform Kiyv Independent, Rusia intenționează să preia controlul asupra instituțiilor politice, economice și militare din Belarus până la sfârșitul deceniului. În acest sens se intenționează strângerea relațiilor economice cu regimul lui Lukașenko, în sensul introducerii unei monede unice și a unui sistem fiscal unic, comun. Toată producția militară cheie trebuie urmează să fie transferată din Belarus în Rusia.

Reprezentanți unui serviciu de informații occidental, care au analizat documentul, susțin că este rezultatul colaborării mai multor agenții rusești implicate în acest plan. Un ofițer de informații occidental, familiarizat cu subiectul, a declarat că serviciile de informații interne, externe și militare ale Rusiei au lucrat la această strategie. Sursa susține că documentul a fost creat în 2021 de către Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră a Kremlinului.

Cel mai apropiat aliat al Rusiei

Potrivit documentului, obiectivul final al Rusiei este de a finaliza unirea Rusiei și a Belarusului într-un stat al Uniunii condus de Moscova până în 2030. De altfel, primii pași în această direcție au fost făcuți încă din 1999, când Belarus și Rusia au strâns legăturile politice și comerciale în vederea unirii într-un singur stat.

Proiectul a eșuat în 2018, când Belarusul a solicitat o reducere de prețuri la petrolul rusesc. Kremlinul a fost de acord însă a cerut, la schimb, o serie de consecii politice care nu au fost acceptate la Minsk.

Belarus este considerat unul dintre cei mai apropiați aliați ai Moscovei în războiul declanșat în Ucraina, anul trecut. Dictatorul Alexandr Lukașenko și-a declarat susținerea față de Rusia încă din primele zile ale conflictului. De altfel, Rusia a lansat invazia inclusiv de pe teritoriul acestei țări, în februarie 2022. Iar de la acel moment, cei doi politicieni au întâlniri periodice.

Parteneri

Fermierii cer demiterea unor funcționari. În caz contrar, vor relua protestele

Fermierii au trimis o scrisoare deschisă lui Klaus Iohannis...