26.1 C
București
sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăExterneVladimir Putin: Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele nucleare, încheiat...

Vladimir Putin: Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele nucleare, încheiat cu SUA. Reacția NATO

Articole Similare

Președintele Vladimir Putin a anunțat, marți, în discursul său despre starea națiunii, că Rusia își suspendă participarea la ”New Start”, un tratat privind armele nucleare, încheiat între SUA și Rusia.

„Mă văd nevoit să anunț astăzi că Rusia își suspendă participarea la tratatul privind armele strategice ofensive”, a spus el, potrivit BBC News.

De asemenea, Vladimir Putin a declarat că Rusia trebuie să fie pregătită să testeze arme nucleare dacă SUA vor face primele asta.

”New Start” este ultimul acord de armament nuclear rămas încheiat Rusia și SUA, care a fost prelungit pentru cinci ani în 2021.

Semnat inițial în 2010, tratatul limitează fiecare parte semnatară la 1.550 de focoase nucleare cu rază lungă de acțiune, un număr mai mic decât a fost fixat în cadrul acordului anterior.

NATO ”regretă”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marţi că regretă decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la New START, tratatul nuclear bilateral pe care îl are Moscova îl are cu Washingtonul.

Secretarul general al NATO a cerut Moscovei să respecte acordurile existente, potrivit News.ro.

Vladimir Putin a subliniat că Rusia nu se retrage din tratat, ci îşi suspendă participarea, dar este clar că nu se mai poate aplica ultimul instrument rămas pentru controlului armelor între Statele Unite şi Rusia. Cele două ţari deţin împreună aproape 90% din focoasele nucleare din lume – suficient pentru a distruge planeta de mai multe ori.

Tratatul New START încheiat de Rusia cu Statele Unite limitează arsenalele nucleare strategice ale celor două părţi şi prevede, între altele, inspecţii reciproce.

Parteneri

SUA și UE vor să vaccineze fermierii împotriva virusului gripei aviare

Statele Unite și Europa iau măsuri pentru achiziționarea sau...