Când poți să primești concediu medical. Care sunt criteriile de acordare. Lucrurile s-au mai schimbat în cazul concediului medical, astfel că nu oricine poate beneficia de el.
Sunt niște criterii clare, iar conform legii, pentru ca un angajat să poată să primească concediu medical, în primul rând acesta trebuie să aibă domiciliul în România și să fi fost înscris în sistemul de asigurări sociale de sănătate cel puțin șase luni în ultimul an.
În lege se menționează și condiția ca activitatea să fi fost desfășurată în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu, act de detașare sau în baza unui statut special prevăzut de lege.
Când poți să primești concediu medical. Care sunt criteriile de acordare
În ce situații se acordă concediu medical și pentru cât timp? Acest lucru diferă, în funcție de afecțiuni, dar și de motivele expuse.
Concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă se acordă în cazul bolilor obișnuite și a rănirilor provocate în timpul liber, pe o durată de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire.
În cazul unor boli speciale, perioada poate fi prelungită și la 6-12 luni, astfel:
- pentru tuberculoză pulmonară și unele boli cardiovasculare, stabilite de CNAS, concediul medical poate fi oferit și pe decursul unui an, în intervalul ultimilor 2 ani;
- pentru tuberculoză pulmonară operată și osteoarticulară se poate acorda un an și 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani;
- pentru tuberculoză meningeală, peritoneală și urogenitală, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA și neoplazii, în funcție de stadiul bolii, durata concediului poate ajunge la un an, cu drept de prelungire până la un an și 6 luni de către medicul expert al asigurărilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani;
- pentru alte forme de tuberculoză extrapulmonară, cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale, se poate acorda concediu medical de șase luni, cu posibilitatea de prelungire până la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani.
Când poți să primești concediu medical. Care sunt criteriile de acordare
Un alt tip de concediu medical se acordă în cazul unui accident la locul de muncă. Durata lui poate fi de cel mult 180 de zile în decursul unui an.
Concediu medical pentru risc maternal este acordat femeilor însărcinate care lucrează cu substanțe toxice, în medii și condiții de lucru ce pot afecta sarcina, punând în pericol sănătatea fătului.
Aceasta poate fi primit în urma recomandării medicului de familie sau a medicului de obstetrică-ginecologi pe o perioadă de maximum 120 de zile integral sau fracționat, înainte sau după concediul de maternitate.
Un alt tip de concediu medical este acordat pentru îngrijirea copilului bolnav. De acest tip de concediu pot beneficia ambii părinți dacă au îndeplinit stagiul de cotizare de cel puțin 6 luni în ultimul an la sistemul public de asigurări sociale. Se acordă pentru cel mult 45 de zile calendaristice pe an.
Când poți să primești concediu medical. Care sunt criteriile de acordare
În situația în care copilul este diagnosticat cu boli infecto-contagioase, este imobilizat în sisteme specifice aparatului locomotor sau este supus unor intervenții chirurgicale, durata poate fi prelungită la 90 de zile, dar numai la recomandarea medicului specialist.
De asemenea, poți solicita concediu medical pentru ingrijirea copilului, doar în cazul în care vârsta copilului este sub 7 ani. Dacă este vorba despre afecțiuni grave sau handicap, atunci vârsta poate fi de până la 18 ani.
Concediu medical pentru prevenirea îmbolnăvirilor și recuperarea capacității de muncă este un alt tip de concediu, alături de concediu medical pentru sarcină acordat mămicilor.