24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăConstantaPrimarul Constanței, Vergil Chițac, a mers să verifice care e stadiul lucrărilor...

Primarul Constanței, Vergil Chițac, a mers să verifice care e stadiul lucrărilor în proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța”

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, a inspectat proiectul “Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului Constanța” și a constatat că lucrările au fost realizate în proporție de 40%. Întârzierile în implementarea proiectului au fost cauzate de lucrările de reabilitare a rețelelor de apă și canalizare efectuate de RAJA S.A în cadrul unui proiect major finanțat din fonduri europene, precum și de lucrările de reparație a rețelelor de transport și distribuție termică și de reabilitare a canalelor termice, finanțate din bugetul local și din fonduri europene.

„Proiectul pe Ștefan cel Mare a mers mai greu, aici s-au suprapus trei proiecte. Noi nu puteam să așternem granitul până nu rezolvam problemele din subteran. Proiectul RAJA a întârziat din motive obiective până când a fost găsită o soluție legală pentru care ei să intervină să schimbe infrastructura de apă și canalizare. Alt proiect a fost legat de schimbarea instalației de încălzire aferentă sistemului din zonă. Ceea ce vedeți în momentul de față va căpăta o formă vara aceasta”, a afirmat edilul municipiului Constanța, Vergil Chițac.

Pe strada Ștefan cel Mare, între străzile Atelierelor și Mihai Viteazu, s-a finalizat amenajarea unui nou sistem pietonal, iar instalațiile electrice pentru rețeaua de iluminat public a zonei pietonale au fost instalate. De asemenea, s-au efectuat lucrări la instalațiile de alimentare cu energie electrică pentru a asigura funcționarea fântânilor arteziene. S-a realizat, de asemenea, infrastructura pentru alimentarea cu apă a cișmelelor, fântânilor și sistemului de irigații pentru zonele verzi, precum și preluarea apelor pluviale. Proiectul se va extinde și pe tronsoanele cuprinse între strada Mihai Viteazu și restaurantul Zorile, unde vor fi realizate lucrări similare.

În prezent se desfășoară lucrări de reabilitare a pasajului pietonal, care au inclus recondiționarea tencuielilor și plafonului interior, repararea treptelor și înlocuirea rigolelor și instalațiilor electrice pentru iluminat.

La finalizarea lucrărilor, treptele și pardoseala vor fi placate cu granit, iar o platformă automatizată va fi instalată pentru a permite accesul persoanelor cu dizabilități. Pe bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, tronsonul cuprins între bulevardul Ferdinand și strada Decebal, s-au realizat lucrări de terasamente și instalare a instalațiilor electrice pentru iluminat public, iar zona pietonală a fost reamenajată cu pavele.

Pe strada Cuza Vodă, tronsonul cuprins între bulevardul I.C. Brătianu și strada I.G. Duca, lucrările de pregătire a suprafețelor pietonale au fost finalizate și s-au realizat canalizații pentru îngroparea cablurilor electrice și fibrei optice în subteran.

Proiectul are ca scop reabilitarea și extinderea zonei pietonale pe o suprafață de aproximativ 15.800 mp. Se vor instala mobilier urban și fântâni arteziene, se vor amenaja spații verzi, trotuarele vor fi iluminate, vor exista piste de biciclete și treceri de pietoni, iar stațiile de transport public vor fi modernizate.

Pe bulevardul Ferdinand și strada Mircea cel Bătrân, se va reabilita infrastructura pietonală și vor fi introduse benzi unice de transport public și piste pentru biciclete. Stațiile de autobuz vor fi modernizate.

Zona va beneficia de iluminat public pentru carosabil, trotuare, piste de biciclete și iluminat smart pentru trecerile de pietoni. Pe străzile Mihai Viteazu, I. Gh. Duca, Atelierelor, Ștefan Mihăileanu, Cuza Vodă, General Manu, Răscoalei 1907, Miron Costin, Ion Lahovari și Jupiter vor fi reabilitate și extinse traseele pietonale și va fi modernizat iluminatul public. Valoarea totală a proiectului este de 89.854.757,70 lei, iar toate cheltuielile sunt eligibile în proporție de 100%. Din cauza unor situații neprevăzute și a unor ajustări de preț, valoarea inițială a contractului s-a suplimentat cu suma de 8.050.978,53 lei fără TVA.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...