24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneChina – gata să colaboreze cu Belarus, aliatul Rusiei

China – gata să colaboreze cu Belarus, aliatul Rusiei

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Conform unui comunicat al diplomației chineze, ministrul de externe de la Beijing, Qin Gang a purtat o discuție cu ministrul Serghei Aleinik, în care susținea că Republica Chineză este dispusă să înceapă o colaborare cu Belarus, pentru a putea dezvolta și aprofunda încrederea politică de ambele părți.

Despre o astfel de colaborare, s-a speculat încă din septembrie anul trecut, când a avut loc o întrevedere dintre președintele belarus Aleksandr Lukașenko și președintele chinez Xi Jinping. Întâlnirea a vrut să marcheze începutul unui parteneriat strategic „pentru toate timpurile”, care poate fortifica legăturile bilaterale.

Iată ce a declarat Qin Gang într-o convorbire telefonică cu ministrul de externe belarus Serghei Aleinik:
„Partea chineză este dispusă să colaboreze cu Belarus pentru a pune în aplicare consensul important la care au ajuns cei doi șefi de stat, menținând schimburile la nivel înalt sub îndrumarea strategică a celor doi lideri și aprofundând încrederea politică reciprocă”.

Pe lângă aceastea, oficialul de la Beijing a ținut să mai menționeze susținerea totală pe care China o oferă Belarusului, în ceea ce privește menținerea stabilității naționale. Statul Chinez susține că se va opune vehement încercărilor „forțelor externe” de a interveni în afacerile sale sau de a supune Minskul la anumite sancțiuni „ilegale”.

Belarusul a permis Moscovei, să folosească teritoriul său pentru a lansa atacul asupra Kievului, întrucât au o graniță comună cu Ucraina. Într-o declarație recentă, președintele Lukașenko a afirmat că nu va ezita să permită acest lucru din nou, dacă va fi nevoie.

 

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...