26.8 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăActualitateDosarul Revoluției trimis la Curtea de Apel. Iliescu judecat nu ca șef...

Dosarul Revoluției trimis la Curtea de Apel. Iliescu judecat nu ca șef de stat, ci ca cetățean

Articole Similare

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, vineri, printr-o sentință definitivă, să trimită spre judecare la Curtea de Apel București dosarul Revoluției din decembrie 1989. În august 2022, procurorul general Gabriela Scutea anunța retrimiterea la Instanţa supremă a dosarului Revoluţiei, în care fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii.

„Judecătorul de cameră preliminară din cadrul Secției Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus trimiterea către Curtea de Apel Bucureşti a cauzei în care a fost sesizată cu Rechizitoriul nr. 11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secția Parchetelor Militare.

Citește și: Comisia Europeană: România nu primește banii din PNRR, dacă nu modificați Legea Avertizorului

În concret, s-a constatat că în perioada 22 decembrie 1989, orele 16.00, 30 decembrie 1989, unul dintre inculpați (Ion Iliescu – n.r.) nu a deținut funcția de șef al Guvernului României, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale şi, ulterior, de președinte al aceluiași organism, iar un alt inculpat (Gelu Voican Voiculescu – n.r.), în perioada 22 decembrie 1989, orele 16.00 – 27 decembrie 1989, nu a deținut funcțiile de membru al Guvernului României, respectiv de viceprim-ministru, ci pe aceea de membru al Consiliului Frontului Salvării Naționale, organ central de putere distinct de instituția Guvernului României.

În consecință, față de funcțiile deținute de inculpați în perioadele menționate, în raport cu dispozițiile Codului de procedură penală care reglementează competenţa după calitatea persoanei, a fost stabilită în favoarea Curţii de Apel Bucureşti competenţa de soluționarea a cauzei în primă instanță”, se arată într-un comunicat al ÎCCJ.

Urmăriți PressHUB și pe Google News!

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...