17.8 C
București
duminică, mai 28, 2023
AcasăSocialRatele românilor – într-o continuă creștere!

Ratele românilor – într-o continuă creștere!

Articole Similare

Ratele la bănci au ajuns să se dubleze față de anul trecut, din cauza creșterii fulgerătoare a indicelui  ROBOR, și chiar și a IRCC-ului, considerat de mulți un colac de salvare, când vine vorba de credite.

Purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale, Dan Suciu a realizat o analiză care reflectă modul în care finanțele românilor au fost afectate în ultimul an. Schimbarea majoră a fost influențată și de războiul de la graniță, care involuntar a dus la modificările apărute mai apoi în piață.

Iată ce a declarat purtătorul de cuvânt, în legătură cu rolul inflației:
„Spre finalul anului avem chiar o cifră de 7%. E un context grevat de o serie întreagă de necunoscute, care vin, în principal, ca și anul trecut, dintr-un conflict care a determinat schimbări majore pe piața energiei și a produselor alimentare. Dacă ne amintim cum a evoluat inflația anul trecut, în principal trasă în sus de prețurile la energie. Cel puțin în prima parte a anului, când am avut creșterile mari de inflație, energia a contat 70-80% din ponderea inflației. Apoi am avut un transfer rapid al acestor prețuri la energie în produsele alimentare. Lucru care se simte în continuare, și de aici avem în acest moment inflația ridicată”.

Totuși, anul acesta ne putem aștepta la o creștere mai moderată a prețurilor, creștere care se va produce într-un ritm mult mai temperat decât cel din anul precedent.
„Ne așteptăm să avem un an mai temperat anul acesta. Asta nu înseamnă că nu vom mai putea înregistra creșteri de prețuri, dar ritmul lor va fi mult mai temperat decât anul 2022, probabil cel mai complicat an din ultimul deceniu,” a ținut să menționeze Dan Suciu.

Chiar dacă veștile pentru anul acesta par să fie mai încrezătoare, pentru a plăti ratele de la bănci, românii au fost nevoiți să scoată dublu din buzunar, față de alți ani.

Parteneri

Engie şi Amazon au deschis cea mai mare fermă agrovoltaică din Italia

Compania franceză Engie şi Amazon au inaugurat vineri cea...