24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneRusia a fost suspendată din Grupul de Acțiune Financiară Internațională

Rusia a fost suspendată din Grupul de Acțiune Financiară Internațională

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Organismul de supraveghere a criminalității financiare la nivel mondial a decis suspendarea Rusiei, ca urmare a agresiunii sale din Ucraina. În ciuda acestei decizii, Rusia rămâne stat membru al organizației și are obligația de a pune în aplicare standardele GAFI.

Rusia, suspendată din Grupul de Acțiune Financiară Internațională. Grupul de Acțiune Financiară Internațională (GAFI), un organism de supraveghere a criminalității financiare la nivel mondial, a suspendat vineri statutul de membru al Rusiei, afirmând că războiul purtat de Moscova în Ucraina a încălcat principiile organizației.

„Continuarea și intensificarea războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei contravine principiilor GAFI de promovare a securității, siguranței și integrității sistemului financiar global și angajamentului de cooperare internațională și respect reciproc pe baza căruia membrii FATF au convenit să pună în aplicare și să sprijine standardele GAFI”, a afirmat grupul cu sediul la Paris într-o declarație, potrivit Reuters.

Deși Rusia a fost suspendată, rămâne membră a organizației, notează sursa citată.

„Federația Rusă rămâne responsabilă pentru obligația sa de a pune în aplicare standardele GAFI. Rusia trebuie să continue să își îndeplinească obligațiile financiare”, a arătat GAFI.

Reprezentanții organismului de supraveghere au adăugat că vor analiza situația la fiecare dintre reuniunile plenare.

GAFI este o organizație interguvernamentală care susține lupta împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului prin stabilirea de standarde globale și verificarea respectării acestora de către țări.

Ucraina a cerut în repetate rânduri excluderea Rusiei

Ucraina a făcut apeluri repetate la GAFI pentru a exclude complet Rusia. La un an de la invazia Rusiei în Ucraina, oficialii ucraineni au intensificat apelurile către partenerii lor occidentali de a înăspri sancțiunile împotriva Moscovei pentru a limita capacitatea acesteia de a finanța războiul.

Săptămâna trecută Kievul a făcut un nou apel către GAFI, pentru a exclude Rusia și a o include pe lista neagră ca jurisdicție cu risc ridicat, a anunțat Ministerul ucrainean de Finanțe.

„Pe măsură ce ne apropiem de prima aniversare a războiului de agresiune brutal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei, este timpul atât pentru reflecție, cât și pentru acțiuni”, a declarat ministrul de ucrainean Finanțe, Serhiy Marchenko, într-o declarație.

„Faptul că GAFI va desemna Rusia ca fiind de risc ridicat va sugruma capacitatea președintelui rus Vladimir Putin de a-și finanța războiul brutal ilegal și nejustificat și va izola sistemele noastre economice de malversațiunile rusești. Trebuie să oprim Rusia pentru a proteja nu doar Ucraina, ci întregul sistem financiar global.”

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...