22 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăExterneUn an de război. Momentele emoționante cu refugiații ucraineni la granițe, care...

Un an de război. Momentele emoționante cu refugiații ucraineni la granițe, care fugeau de invazia Rusiei

Articole Similare

Un an de război. Calvarul ucrainenilor a început pe 24 februarie 2022, dată la care Rusia a invadat Ucraina, acțiune despre care președintele rus Vladimir Putin a declarat că este o „operațiune specială militară”.

Un an de război! Granițele Ucrainei au fost luate cu asalt, femeile și copiii părăsind țara și lăsându-și în spate, la luptă, soții, frații, tații.

În Ucraina au rămas, însă, și oamenii care nu au avut posibilitatea de a pleca, unii dintre ei rămânând fără case în urma bombardamentelor Rusiei.

„Am plecat de acasă cu o căruță, m-au dus niște prieteni, ulterior am mers pe jos cu copilul în brațe 17 km până la graniță”, povestea în februarie 2022 o refugiată.

Pentru că bărbații nu aveau voie să părăsească țara, la vămi s-au vărsat lacrimi amare.

Un bunic își îmbrățișa nepoata care părăsea Ucraina.

„Soția mea nu poate conduce mașina iar eu nu am voie să trec granița. Asta înseamnă că familia mea va rămâne aici, în pericol. Ieri o rachetă a explodat chiar lângă casa noastră”, spunea el.

Mulți dintre refugiați au intrat în România doar pentru a-și găsi drumul spre țările vestice. Acesta a fost și cazul unei tinere de 30 de ani care a venit din Cernăuți cu fiica sa de doi ani, în timp ce soțul a rămas acasă. Ea își dorea să ajungă în Milano, Italia, la sora ei.

În primele ore după invazie, românii s-au mobilizat și au întâmpinat ucrainenii la granițe pentru a-i ajuta cu mâncare, transport sau chiar cazare, fără a cere ceva în schimb.

„Noi nu ne așteptam, am fost informați că ne vor ajuta în România, dar nu credeam că vom avea toate lucrurile astea: cazări, mâncare, haine”, spunea o refugiată.

Una dintre cele mai virale imagini a fost aceea cu un băiețel ce ținea o sacoșă în mână și trecea granița, plângând, spre Polonia.

Măsurile luate de Uniunea Europeană

De la începutul conflictului din Ucraina și până la data de 8 februarie 2023, 4.399 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România.

De asemenea, de la data de 18 martie 2022 și până la data de 8 februarie 2023 au fost emise 113.938 de permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare.

La aceeași dată a anului curent, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 28,7%.

Pentru a veni în ajutorul refugiaților, Uniunea Europeană a luat mai multe măsuri:

– un mecanism de protecție temporară pentru persoanele care fug din calea războiului

– 523 de milioane de euro sub formă de ajutor umanitar

– sprijin pentru protecția civilă acordat Ucrainei, Cehiei, Moldovei, Poloniei, Slovaciei și Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR)

– sprijin financiar și tehnic pentru statele membre care găzduiesc refugiați

– sprijin pentru gestionarea frontierelor pentru țările UE și pentru Republica Moldova

Până la data de 6 decembrie 2022, 4,8 milioane de ucraineni au fost înregistrați în vederea protecției temporare sau a unui regim similar în UE.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...