34.3 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăEconomicVicepreşedinta executivă a CE, scrisoare către conducerea Parlamentului în care atrage atenţia...

Vicepreşedinta executivă a CE, scrisoare către conducerea Parlamentului în care atrage atenţia că proiectul privind demiterea şi numirea membrilor Consiliului Concurenţei încalcă o directivă UE / Gorghiu: Senatul va ţine cont de legislaţia europeană

Articole Similare

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...

Planurile UE privind hidrogenul verde au nevoie de un reality check

Obiectivele Uniunii Europene de a produce și importa hidrogen...

UE ar putea reduce tarifele de import pentru vehiculele electrice fabricate de Volkswagen şi BMW în China

Comisia Europeană a semnalat producătorilor auto germani Volkswagen şi...

Elon Musk anunţă că va muta companiile din California

Elon Musk a declarat, marţi, că va muta sediile...

„Vă scriu în legătură cu modificările care se preconizează în domeniul dreptului concurenţei şi care includ o dispoziţie privind demiterea consiliului de administraţie al Consiliului Concurenţei. Înţeleg că, la 20 decembrie 2022, Camera Deputaţilor a votat un proiect de lege care aduce anumite modificări la Legea concurenţei şi că urmează ca acest proiect să fie depus spre vot în Senat, în cursul lunii februarie. Proiectul de modificare cuprinde o dispoziţie care stipulează numirea unui nou consiliu de administraţie al Consiliului Concurenţei. În baza acestei prevederi se pare că mandatul membrilor actuali ai consiliului de adminsitraţie al Consiliului Concurenţei înceta fără ca alte obligaţii să fie îndeplinite. Independenţa autorităţilor naţionale de concurenţă şi, în special, rolul lor de lider autonom este de o importanţă capitală pentru aplicarea eficace a normelor UE în materi de dreptul concurenţei. Directiva (UE) 2019/1 privind capacitatea autorităţilor de concurenţă ale statelor membre (Directiva ECN+) impune statelor membre să se asigure că autorităţile naţionale îşi îndeplinesc sarcinile şi îşi exercită competenţele în mod imparţial, independent şi exclusiv în interesul aplicării eficiete şi uniforme a articolelor 101 şi 102 din TFUE”, a transmis Margrethe Vestager, în scrisoarea adresată conducerii celor două Camere ale Legislativului şi obţinută de News.ro. 

Oficialul european precizează şi obligaţiile legale care trebuie îndeplinite atunci când vine vorba de demiterea unor membrii în Consiliul Concurenţei.

„Pentru a asigura această independenţă, Directiva ECN+ prevede, în mod expres, că legislaţia naţională poate permite ca factorii de decizie din cadrul autorităţilor naţionale de concurenţă, în cazul de faţă membrii Consiliului Concurenţei, să fie demişi numai în două cazuri specifice: (i) în cazul în care au fost găsiţi vinovaţi de comiterea unei abateri grave, prevăzută anterior în lege, sau (ii) în cazul în care nu mai îndeplinesc condiţiile pentru îndeplinirea atribuţiilor lor, stabilite în prealabil prin lege. O dispoziţie legală care prevede revocarea totală sau parţială a consiliului de administraţie actual fără ca vreuna dintre aceste condiţii să fie îndeplinită, chiar dacă unii dintre membri ar putea fi numiţi din nou ulterior, ar încălca obligaţiile direct aplicabile impuse de Directiva ECN+. După cum ştiţi, Comisia Europeană evaluează în prezent transpunerea exactă a acestei directive, precum şi necesitatea de a iniţia eventuale proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor de către statele membre”, mai precizează Vestager.

Vicepreşedinta executivă a Comisiei Europene reaminteşte de faptul că directorul general al DIrectoratului General pentru Concurenţă a CE a trimis o scrisoare ambasadoarei României pe lângă UE, pe 19 decembrie 2022, în care îşi exprima îngrijorările cu privire la acest proiect de lege care, în ciuda acestui fapt, a doua zi a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor.

„Directorul general al Directorului General pentru Concurenţă a Comisiei Europene, domnul Olivier Guersent, a trimis deja la data de 19 decembrie 2022 o scrisoare doamnei Iulia Matei, ambasadoare a României pe lângă Uniunea Europeană, explicând îngrijorările noastre serioase cu privire la modificările avute în vedere. Această scrisoare survine după ce colegii din cadrul Direcţiei Generale pentru Concurenţă şi-au exprimat anterior îngrijoarea cu privire la protejarea şi menţinerea independenţei Consiliului Concurenţei din Românis, atât în 2019, cât şi în 2020”, completează Margrethe Vestager 

Ea mai spune că are convingerea că Senatul „se va asigura că orice noi dispoziţii de modificare a Legii concurenţei nu contravin obligaţiilor care îi revin României în temeiul legislaţiei UE”. 

Gorghiu: CE nu are motive de îngrijorare. Vom ţine cont de legislaţia europeană în domeniu, la adoptarea proiectului

În legătură cu acest subiect, preşedinta interimară a Senatului Alina Gorghiu a precizat, pentru News.ro, că a luat act de îngrijorările Comisiei Europene privind independenţa Consiliului Concurenţei, prin prisma proiectului de lege adoptat în luna decembrie a anului trecut de către Camera Deputaţilor. Ea a mai spus că Senatul va adopta propunerea legislativă, ţinând cont de directiva UE şi legislaţia europeană în domeniu.

 

„Am luat act de îngrijorările legate de independenţa instituţiei transmise de Comisia Europeană cu privire la schimbările făcute de Camera Deputatilor la lege. Au mai existat îngrijorări similare şi în 2019 si 2020 cu privire la posibila incompatibilitate cu legislaţia europeană. Vă asigur că Senatul îşi doreşte o bună funcţionare a Consiliului Concurenţei şi asiguram Comisia Europeană că nu are motive de îngrijorare. Vom ţine cont de legislaţia europeană în domeniu în adoptarea oricărei legi”, a explicat Alina Gorghiu, vineri pentru News.ro.

 

Pe 20 decembrie 2022, Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de prim for sesizat, proiectul care aduce modificări Legii Concurenţei. Legea aflată în procedură de reexaminare are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii concurenţei 21/1996, propunându-se, în principal, stabilirea unei noi modalităţi de organizare şi funcţionare a Consiliului Concurenţei, inclusiv din perspectiva numirii membrilor şi a personalului acestei autorităţi, precum şi măsuri care vizează modul de constituire şi utilizare a veniturilor aferente Consiliului Concurenţei.

 

USR a acuzat că PSD-PNL-UDMR acaparează încă o instituţie importantă pentru buna funcţionare a statului român şi anume Consiliul Concurenţei, iar dacă propunerea legislativă va fi adoptată dde către Senat în aceeaşi formă, atunci partidul va sesiza CCR.

 

„Printre modificările aduse – creşte de la 7 la 11 numărul de membri ai Consiliului Concurenţei şi a fost eliminat criteriul înaltei competenţe profesionale în domeniul concurenţei pentru numirea în funcţie”, au explicat reprezentanţii USR.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...