24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăActualitateVIDEO | Col(r). Ion Petrescu: Ucraina să stea la ea acasă, Transnistria...

VIDEO | Col(r). Ion Petrescu: Ucraina să stea la ea acasă, Transnistria e o problemă a Chișinăului.O acțiune militară a Rusiei acolo, în momentul de față, e exclusă

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Șansele ca armata rusă să atace Transnistria sunt foarte mici, aproape excluse, spune colonelul (r) Ion Petrescu, cunoscut analist militar.

El a explicat că Transnistria este o problemă a Chișinăului și nu a Ucrainei. Comentariul său a venit ca urmare a intensificării zvonurilor conform cărora Ucraina ar putea întreprinde o acțiune în Transnistria, pentru a rezolva problema soldaților ruși staționați acolo.

„Ceea ce se tot vehiculează în anumite zone, că ar fi bine Ucraina să fie lăsată să intre în Transnistria și în două-trei ore rezolvă ei problema Transnistria. Ar fi cea mai mare greșeală a guvernului de la Chișinău. Ucraina să stea la ea acasă, Transnistria este o problemă a guvernului de la Chișinău. Uniunea Europeană a promis sprijin. Președintele Joe Biden a reușit să obțină pentru Maia Sandu aplauzele celor de la Varșovia”, a spus Ion Petrescu la B1 TV.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu(click aici), vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

El a vorbit și despre discuțiile purtate de Maia Sandu cu Joe Biden și Klaus Iohannis, cu care s-a întâlnit chiar joi la București.

„Eu sunt convins că în discuțiile între patru ochi cu președintele Joe Biden, la Varșovia, și apoi astăzi, la București, cu Președintele României, Klaus Werner Iohannis, s-au discutat și aspecte care nu sunt de interes public, dar merg pe ideea de a ajuta Republica Moldova să își întărească securitatea. Pentru că acum contează ce se poate face înainte de a apărea o surpriză strategică – și această surpriză strategică deocamdată nu poate să apară, din două motive”, spune Ion Petrescu.

„În primul rând, dacă ar fi să vină pe cale terestră militarii armatei ruse, ar trebui întâi să debarce la Odesa, numai că litoralul din fața acestui oraș este minat, apele maritime din largul acestui oraș sunt minate, deci venirea pe cale terestră, pe moment, nu e posibilă. Un desant în Transnistria, cu aducerea marilor avioane de transport rusești și, în același timp, cu folosirea unui număr important de parașutiști, iar este puțin probabil pentru că avioanele ar fi doborâte de artileria ucraineană, iar soldații mitraliați pe timpul parașutării la sol”, a explicat analistul militar.

„O acțiune militară a Federației Ruse în Transnistria, în momentul de față, practic, este exclusă. Sigur că vor continua declarațiile amenințătoare de la Kremlin, declarațiile neavenite ale unor oficiali de la Duma de Stat, și presiunea aceasta psihologică se va simți în viața de zi cu zi a cetățenilor europeni din Republica Moldova, dar Republica Moldova nu este singură”, a mai spus Ion Petrescu.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...