24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneManifestații pentru ucraineni, în mai multe orașe, inclusiv la Moscova. Rus: Sper...

Manifestații pentru ucraineni, în mai multe orașe, inclusiv la Moscova. Rus: Sper că frații noștri din Ucraina vor câștiga

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Manifestații de amploare organizate în sprijinul poporului ucrainean au avut loc, vineri, în mai multe capitale europene.

Manifestații pentru ucraineni, în mai multe orașe, inclusiv la Moscova. Rus: Sper că frații noștri din Ucraina vor câștiga

Manifestații de amploare la Berlin sau Varșovia, printre cei ieșiți în stradă au fost și cetățeni ruși care condamnă vehement războiul declanșat de țara lor în Ucraina.

Dincolo de evenimentele oficiale, oameni simpli din toată Ucraina s-au adunat, vineri, să-și plângă morții și să aprindă lumânări pentru cei și-au pierdut viața în război.

Olena Rukavitsyna: „Mulți oameni au fost uciși de bombele rusești. Așa că am venit să le aducem un omagiu, să-i comemorăm, să lăsăm flori”.

În Borodianka, Olena și-a pierdut casa într-un bombardament în care au murit mulți localnici.

Olena Rukavitsyna: „Rușii nu sunt oameni. Nu știu cum să ne descurcăm cu ei. Ar trebui să fie pedepsiți. Nu doar Putin, ci toți rușii. De ce nu se ridică împotriva lui? Nu îmi vine să cred că nu știu ce au făcut (soldații ruși) împotriva poporului nostru. De ce au exterminat atâția copii, oameni nevinovați?”

Ceremonii similare au avut loc și la Bucha, lângă Kiev – locul unui înfiorător masacru. Forțele ruse sunt acuzate că au comis acolo crime împotriva umanității.

Localnică: „A fost un an dureros. Am suferit o pierdere teribilă. Sper că va fi pace și se vor termina toate grozăviile astea”.

Localnică: „Trebuie să se termine. Altfel, de ce au murit toți oamenii aceștia? Au murit ca să se termine războiul”.

Moment de comemorare la Moscova

Chiar și la Moscova, mai multe persoane au depus flori și au aprins lumânări în fața monumentului dedicat unei scriitoare ucrainence, deși era păzit de miliție.

Localnic: „Se împlinește exact un an de când Putin a început invazia Ucrainei”.

Milițian: „Foarte interesant”.

Localnic: „Singurul lucru pe care vreau să-l spun e – nu războiului. Sper că frații noștri din Ucraina vor câștiga”.

Pentru declarațiile sale anti-război, omul a fost săltat de forțele de ordine. Nu e singurul moscovit care a vorbit împotriva războiului.

Localnic: „Unii știu care e poziția mea față de război, pentru că nu l-am numit niciodată o „operațiune militară specială”. E un război real. Mai mult, e cel mai rău dintre ele. Nu e Cecenia sau Afganistan. E un război în toată legea. Nu e contra mujahedinilor sau a unor rebeli”.

Sofia. Manifestații de susținere a Ucrainei au avut loc și în alte capitale ale lumii. În Sofia, la vecinii bulgari, mii de oameni au mărșăluit vineri pe străzi, cu bannere pe care scria „Ucraina va câștiga” și „Nu terorii ruse!”.

Roma. La manifestările de la Roma, printre activiștii italieni și refugiații ucraineni ieșiți în stradă au fost și reprezentanți ale principalelor partide politice, care au vrut să-și arate solidaritatea.

Berlin. La Berlin, în fața ambasadei ruse, a fost instalat un tanc rusesc distrus în luptele din Ucraina.

Konstantin Senin: „Vin din Rusia. E foarte dificil să spun ce simt. Cred că țara mea a făcut foarte mult rău multor oameni. Îmi vine să plâng. Atâția oameni uciși… Oameni care au fugit, care și-au pierdut viețile. Familii distruse… Nu îmi găsesc cuvintele, e teribil”.

Varșovia. În Varșovia, celor care protestau la ambasada rusă împotriva invaziei din Ucraina li s-au adăugat refugiați ruși care au apucat să-și părăsească țara înainte să se închidă granițele.

Natalia, refugiată din Rusia: „Vreau ca cei din ambasada (Rusiei) să vadă că mulți oameni nu sunt de acord (cu ceea ce fac), oameni din propria lor țară”.

Tbilisi. În capitala Georgiei, mii de oameni au ieșit, vineri seară, în stradă pentru a-și arăta susținerea pentru Ucraina.

Tsira Zhvania, studentă în Tbilisi: „Cred că georgienii ar trebui să ajute Ucraina, pentru că Ucraina luptă și pentru noi. Victoria Ucrainei înseamnă victoria noastră”.

În 2008, Georgia a supraviețuit cu greu unui scenariu similar cu ceea ce s-a întâmplat în Ucraina. Rusia a invadat țara din cauza tensiunilor izbucnite într-o regiune ocupată de separatiști pro-ruși, dar și-a retras trupele după șapte zile.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...