22 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăExterneProteste la Lisabona împotriva exploziei prețurilor

Proteste la Lisabona împotriva exploziei prețurilor

Articole Similare

Mii de persoane au manifestat sâmbătă la Lisabona pentru a protesta faţă de explozia preţurilor, la apelul unei mişcări pentru „o viaţă echitabilă” reunind asociaţii din cartierele periferice şi activişti pentru dreptul la locuinţă, notează AFP.

Lisabona, proteste împotriva creșterii prețurilor
Lisabona, proteste împotriva creșterii prețurilor

„Salariile nu ţin pasul cu costul vieţii. Inflaţia este foarte ridicată şi vedem oameni care au lucrat întotdeauna că au nevoie de ajutor pentru a trăi, iar acest lucru este inacceptabil”, a declarat pentru AFP Jakilson Pereira, un asistent social de 38 de ani care a defilat în fruntea cortegiului.

Organizatorii manifestaţiei, care după propria estimare a adunat aproximativ 10.000 de persoane, au cerut în special un control al preţurilor la bunurile esenţiale, o creştere a salariilor şi măsuri de stopare a creşterii chiriilor şi ipotecilor.

„Totul a crescut: alimente, chirii, curent, apă. (…) Banii nu mai sunt de ajuns”, a rezumat Maria Rodrigues, o pensionară de 67 de ani care locuieşte în cartierul Cova da Moura, construit în anii 1970 de comunităţile din fostele colonii portugheze din Africa.

Pe întreg anul 2022, rata inflaţiei în Portugalia a atins un nivel istoric de 7,8%, provocând o scădere cu 4% a salariului mediu real.

La unele produse alimentare, cum ar fi ouăle sau laptele, preţurile s-au majorat cu peste 50%, o creştere mult mai mare decât în zona euro în ansamblu, a titrat sâmbătă cotidianul Publico.

Pentru a răspunde la una din principalele preocupări ale portughezilor, premierul Antonio Costa a anunţat în urmă cu peste o săptămână o serie de măsuri pentru a reduce creşterea costului locuinţelor.

Mii de profesori au protestat în Lisabona, Portugalia

Guvernul socialist a prevăzut alocarea a 900 de milioane de euro pentru a face mai favorabilă impozitarea pieţei de închiriere pe termen lung, pentru a simplifica autorizaţiile de construire sau pentru a ajuta direct familiile să facă faţă creşterii chiriilor şi ratelor lunare la creditele pentru locuinţe.

Dar, cu aceste măsuri, „statul subvenţionează speculaţia” imobiliară în loc să „regleze” piaţa, a criticat asociaţia Habita care a fost unul dintre organizatorii manifestaţiei de sâmbătă.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...