Mai sunt câteva zile până pe 1 Martie, ziua în care se împart mărțișoare și în București s-au deschis mai multe târguri și expoziții dedicate acestei tradiții.
1 Martie reprezintă oficial venirea primăverii. Iar vestitorul său simbolic este de mii de ani la noi în țară mărțișorul.
Conform tradiției, mărțișorul este oferit în dar ca simbol al prieteniei, dragostei și respectului. Este purtat în special pe haine sau șnurul se leagă de încheietura mâinii chiar până la sfârșitul lunii.
Nu puțini au fost cei care în acest weekend au plecat în căutarea de mărțișoare prin București. Și variante sunt destule.
Târg la Grădina Monteoru: „Noi vara facem mărțișoare”
Primul târg în care ne-am oprit este la „Bazaar la Grădină de Mărţişor”, eveniment care are loc la Grădina Monteoru din Capitală.
Doritorii găsesc aici mărțișoare handmade, dar și bijuterii, decoraţiuni şi accesorii create de antreprenori și artiști locali. Vizitatorii au intrare liberă, iar pe lângă celebrul simbol al primăverii aici pot găsi și cadouri pentru cei dragi. De la bijuterii confecţionate manual din flori şi materiale naturale, până la produse din lavandă şi săruri naturale.
Aici am găsit-o pe Alina, 28 de ani, care iubește obiectele handmade. „Când lumea merge vara în cluburi și se distrează până dimineață, eu alături de încă o prietenă facem mărțișoare. În general cumpărăm materia primă, apoi ne ocupăm să facem ceva special. Ce ne-ar plăcea nouă să primim de 1 Martie aia confecționăm”, spune tânăra.
„În general facem obiecte finuțe, care să aibă un preț cât de cât accesibil. Facem asta de trei ani și ne place la maximum pentru că deja avem mica noastră comunitate de prieteni. Nu-mi pare deloc rău că toată vara lucrez pentru a aduce zâmbete în luna martie”, ne spune.
12 lei pentru un bilet la Muzeul Țăranului Român
Până miercuri e târg mare și la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la Piața Victoriei. Sunt zeci de tarabe cu sute de modele de mărțișoare. De la figurine micuțe pictate pe lemn, la împletituri din pănuși de porumb, la inimioare sau pisici confecționate din plastic.
Prețurile sunt la orice târg de profil. Cele mai ieftine pleacă de la 2 lei, iar cele mai scumpe, mai sofisticate, pot ajunge să coste și 20 de lei. Dar la toate tarabele e forfotă mare și lumea cumpără din fiecare câte puțin.
„Tineri, studenţi, artişti, meşteri şi, în anii din urmă, designeri şi arhitecţi au conturat de-a lungul timpului particularitatea acestui eveniment a cărui principală expresie este creativitatea însoţită de o debordantă imaginaţie şi simţ ludic”, anuntă Muzeul Țăranului într-un comunicat.
Tarabe stradale la Piața Universității: „Să treacă timpul mai repede…”
De la Piața Victoriei se ajunge rapid la Piața Universității, unde e un alt târg de 1 Martie. Doamna Georgeta are o tarabă mică cu tot felul de mărțișoare. Și ele făcute manual: „Stau la două stații de troleibuz la Piața Kogălniceanu. Când n-am ce face acasă îmi place să citesc. Iar când nu citesc, fac mărțișoare”, spune femeia.
„Îmi cumpăr material și cu trusa de traforaj a băiatului meu din școala generală lucrez pe balcon toată ziua. Fac căsuțe, floricele sau tot felul de animăluțe. După ce le decupez de pe placaj încep să le vopsesc. N-am multe, cam 250 cred că am făcut și am doar două, trei modele. Să treacă timpul mai repede, d-asta și vin la expozițiile acestea cu vânzare”, mai spune femeia.
Târg la Muzeul Satului: „o fărâmă de tradiție”
„Târg cu tâlc… Mărțișorul, simbol al primăverii”, se numește evenimentul dedicat mărțișorului, inclus pe 6 decembrie 2017 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Iar aici Mărțișorul este sărbătorit printr-un târg al meșterilor populari.
„Veniți să vedeți meșteri care dau viață celui mai îndrăgit obiect al primăverii prin metode tradiționale, însuflețind lemnul, sticla, țesăturile sau semințele de diferite feluri. Flăcăii vor putea pleca acasă cu o fărâmă de tradiție, pe care să o ofere mândrelor în prag de primăvară și la început de an agricol, ca să aibă un an îmbelșugat” este mesajul organizatorilor.
Pe lângă multe mărțișoare, aici găsiți miere de la producători locali, icoane de toată frumusețea pictate pe lemn sau pe sticlă, dar și straie populare românești.
Pe lângă aceste târguri au mai fost organizate expoziții cu vânzare în piețele bucureștene și în centrele comerciale.