Războiul a adus tristețe și drame în Ucraina, dar și solidaritate. Un sondaj de opinie recent arată că 95% dintre ucraineni cred că vor învinge și au o susținere uriașă pentru valorile occidentale.
La un an de la începerea războiului ruso-ucrainean la scară largă, ucraineni cred că vor învinge într-o proporție la fel de mare ca în primele zile ale invaziei. Ei cred în țara lor și în liderii lor.
Sprijinul pentru integrarea Ucrainei în UE și NATO a atins un maxim istoric de 87%, în timp ce Polonia, Lituania, Marea Britanie, SUA și Canada au fost numiți principalii aliați.
60% dintre ucraineni vorbesc acum doar ucraineană acasă – un salt de plus 14% față de perioada de dinainte de război – în timp ce 12% vorbesc doar rusă. Între timp, războiul a avut consecințe grave asupra ucrainenilor: 17% dintre ucraineni au avut parte de moartea unuia dintre cei dragi din cauza războiului.
Acestea sunt concluziile celui mai recent sondaj realizat de un grupul sociologic.
După un an de război, ucrainenii au început să evalueze locul Ucrainei în lume mult mai bine. Pe o scară de 7 puncte, majoritatea respondenților au evaluat poziția Ucrainei peste medie – 4,6 puncte, ceea ce este de 1,5 ori mai mare decât indicatorul de dinainte de război (3,0). De asemenea, viitorul țării peste 10 ani a fost evaluat extrem de pozitiv, cu 6,4 puncte din 7, potrivit euromaidanpress.
Una dintre consecințele directe ale invaziei rusești a fost consolidarea sprijinului pentru integrarea euro-atlantică în rândul ucrainenilor, care a înregistrat cifre record pentru întreaga istorie a țării.
În aceste zile, 87% susțin aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, iar 86% – la NATO.
Conform „indicelui aliaților”, Polonia, Lituania, Marea Britanie, SUA și Canada sunt considerate cele mai prietenoase țări de către ucraineni. Pe de altă parte, Rusia, Belarus, Ungaria și China sunt considerate ostile.
Prioritățile pentru redresarea țării sunt refacerea întreprinderilor și a locurilor de muncă și repararea clădirilor deteriorate, deoarece majoritatea ucrainenilor doresc să muncească, nu să primească asistență socială.
Pentru locuitorii din est, ca regiune cea mai afectată, problema reparării pagubelor este mai critică, deoarece multe obiective civile au fost afectate de acțiunile agresorului, iar reconstrucția pentru ei înseamnă posibilitatea de a se întoarce acasă.
90% dintre ucraineni sprijină acțiunile președintelui și aproape 100% susțin armata.