34.3 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăExterneTiraspolul îl contrazice pe Putin: nu vede „un pericol real” dinspre Ucraina

Tiraspolul îl contrazice pe Putin: nu vede „un pericol real” dinspre Ucraina

Articole Similare

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...

Planurile UE privind hidrogenul verde au nevoie de un reality check

Obiectivele Uniunii Europene de a produce și importa hidrogen...

UE ar putea reduce tarifele de import pentru vehiculele electrice fabricate de Volkswagen şi BMW în China

Comisia Europeană a semnalat producătorilor auto germani Volkswagen şi...

Elon Musk anunţă că va muta companiile din California

Elon Musk a declarat, marţi, că va muta sediile...

Tiraspolul nu vede un pericol real la graniţe din partea Ucrainei, în ciuda avertismentelor alarmiste lansate de Moscova săptămâna trecută. După ce a discutat cu administraţia sa despre Festivalul clătitelor şi Mărţişor, liderul transnistrean Vadim Krasnoselski, a abordat subiectul „invaziei” ucrainene abia la final şi a cerut populaţiei să fie calmă şi să nu se lase condusă de panică, promiţând că dacă va vedea un pericol real, va informa personal oamenii, relatează presa de la Chişinău.

Citește și Transnistria, o provincie cu muniție cât pentru un război planetar

La câteva zile de la comunicatele în care Ministerul Apărării şi Ministerul de Externe de la Moscova avertizau că armata din Ucraina ar intenţiona să atace regiunea transnistreană, liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a adresat un mesaj cetăţenilor din stânga Nistrului în care anunţă că deşi situaţia este „tensionată”, este sub control şi îi îndeamnă pe oameni la calm, relatează presa de la Chişinău.

Krasnoselski a subliniat că, dacă va apărea „un pericol real” pentru cetăţenii din stânga Nistrului, el personal va informa populaţia despre aceasta.

„Este important să nu vă lăsaţi cuprinşi de panică şi ca toată lumea să cunoască în mod clar ce are de făcut în anumite situaţii” a transmis liderul transnistrean.

Potrivit jurnal.md., subiectul „riscului” de la hotar a fost abordat însă după ce la şedinţa cu funcţionarii din cadrul administraţiei separatiste a fost discutată mai întâi organizarea Festivalului Clătitelor, („Maslenitsa” – n. red), marcată în ajun, iar Krasnoselski a apreciat „deosebit” nivelul de organizare al acestiia, şi apoi modul în care va fi organizată sărbătoarea „Mărţişor” în stânga Nistrului.

Cu o zi înainte de împlinirea unui an de la invadarea Ucrainei de către trupele lui Vladimir Putin, Ministerul rus al Apărării a declarat că autorităţile de la Kiev pregătesc o provocare militară în regiunea transnistreană. Potrivit autorităţilor de la Kremlin, în următoarele zile Ucraina ar putea încerca să intre în Transnistria. În următoarea zi, Ministerul de Externe al Rusiei a transmis că armata rusă va răspunde în mod adecvat la provocările regimului de la Kiev în Transnistria, dacă acestea vor avea loc. Chişinăul a venit cu o reacţie de fiecare dată şi a îndemnat oamenii la calm, subliniind că nu există astfel de indicii, acuzaţiile sunt nefondate, iar scopul este manipularea opiniei publice şi crearea de panică.

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a dat asigurări că Ucraina respectă suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova şi nu ar intra pe teritoriul ei, consdierând autoproclamata republică transnistreană teritoriu moldovenesc.

Interesant este că şi liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, un aliat al lui Putin, a pus la îndoială scenariul unui atac ucrainean asupra Transnistriei.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...