2.6 C
București
joi, ianuarie 23, 2025
AcasăExterneAntony Blinken a subliniat sprijinul SUA pentru independenţa Kazahstanului

Antony Blinken a subliniat sprijinul SUA pentru independenţa Kazahstanului

Articole Similare

Antony Blinken a subliniat sprijinul SUA pentru integritatea teritorială şi independenţa Kazahstanului. Secretarul de stat american este în vizită cea mai bogată țară din Asia Centrală, aliată a Rusiei, dar apropiată de China. Blinken a ajuns în Kazahstan cu câteva zile după marcarea primului an de la declanşarea invaziei ruse în Ucraina.

 

Președintele Kazahstanului, Kassîm-Jomart Tokaev a ținut să sublinieze de față cu Vladimir Putin că nu sprijină Rusia și nici nu este de acord cu invadarea Ucrainei. Mai mult, Kazahstanul nu devine unul dintre principalii furnizori de hidrocarburi pentru Europa, după ce petrolul și Gazele rusești au fost interzise în Occident.

Vezi și Rusia vinde mai puțin țiței și gaze naturale datorită restricțiilor G7, Australia şi UE

În timpul vizitei sale, şeful diplomaţiei americane are programată o întâlnire cu omologii săi din cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, în capitala kazahă Astana.

Antony Blinken va avea de asemenea o întrevedere în timpul zilei de marţi cu preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev, apoi se va deplasa în Uzbekistan.

Turneul său are drept scop întărirea prezenţei SUA în această regiune prinsă între puternicul său vecin rus şi influenţa în creştere a Chinei.

„După cum ştiţi, SUA susţin în mod ferm suveranitatea Kazahstanului, integritatea sa teritorială şi independenţa sa”, a declarat secretarul de stat american în timpul întrevederii cu şeful diplomaţiei kazahe Muhtar Tileuberi.

„În această perioadă aparte, aceste cuvinte au şi mai multă rezonanţă ca de obicei”, a adăugat Blinken, cu referire la invazia rusă în Ucraina şi în condiţiile în care Kazahstanul are o frontieră comună de circa 7.500 de kilometri cu Rusia.

Mai mult, această ţară mare cât de cinci ori suprafaţa Franţei, precizează AFP, are o importantă minoritate rusofonă, în condiţiile în care preşedintele Vladimir Putin a făcut din modul în care este tratată comunitatea rusofonă din Ucraina unul dintre motivele cu care îşi justifică invazia.

Washingtonul nu-şi face nicio iluzie cu privire la posibilitatea ca aceste cinci ţări să-şi abandoneze partenerul lor istoric rus, nici cu privire la influenţa asupra lor a altui vecin puternic, China. Însă SUA joacă aici, la fel ca în Africa sau în America Latină, cartea unui „partener fiabil”.

Vezi și Propagandiștii demenți ai lui Putin vor denazificarea Kazahstanului

„Avem lucruri de oferit în termeni de angajament economic, dar şi în termeni de valoare”, a declarat subsecretarul pentru Asia Centrală din cadrul Departamentului de Stat american, Donald Lu.

Antony Blinken a susţinut marţi că SUA sunt „hotărâte să-şi întărească” relaţiile cu Kazahstanul, ţară care a ştiut, după destrămarea Uniunii Sovietice, să promoveze o diplomaţie multivectorială, potrivit terminologiei oficiale, legând alianţe cu diferiţi parteneri, în pofida influenţei zdrobitoare a Moscovei.

În plin război în Ucraina, liderii acestor ţări din Asia Centrală sunt în tensiune din cauza unor acorduri de apărare oficiale cu Moscova şi a puternicei influenţe economice şi securitate a Rusiei, adoptând astfel o poziţie de echilibru în acest conflict.

Cele cinci foste republici sovietice (Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kîrgîzstan, Turkmenistan) s-au abţinut sau nu au participat la votul de joia trecută de la Adunarea Generală a ONU asupra unei rezoluţii prin care se cere retragerea trupelor ruse din Ucraina.

Parteneri