34.3 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăExterneDictatorul Lukașenko caută sprijin în China la președintele Xi Jinping

Dictatorul Lukașenko caută sprijin în China la președintele Xi Jinping

Articole Similare

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...

Planurile UE privind hidrogenul verde au nevoie de un reality check

Obiectivele Uniunii Europene de a produce și importa hidrogen...

UE ar putea reduce tarifele de import pentru vehiculele electrice fabricate de Volkswagen şi BMW în China

Comisia Europeană a semnalat producătorilor auto germani Volkswagen şi...

Elon Musk anunţă că va muta companiile din California

Elon Musk a declarat, marţi, că va muta sediile...

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a ajuns la Beijing, pentru o vizită de trei zile în timpul căreia va fi primit de omologul său Xi Jinping. Dictatorul Belarusului, Lukaşenko îl califică drept „vechi prieten” într-un interviu acordat unei media de stat chineze, informează AFP.

 

Lukașenko pare să fie în căutare de sprijin economic și politic după ce, foarte probabil, a căzut în dizgrația lui Vladimir Putin pentru că nu a vrut să își folosească forțele armate în războiul din Ucraina.

Se mai sugerează că Lukașenko ar putea negocia pentru Putin furnizarea de arme din China pentru armata rusă. Această mișcare poate arunca China într-o zonă de sancțiuni din partea Occidentului.

Într-un interviu pentru agenţia de presă Xinhua, liderul belarus a spus că este nerăbdător să-l întâlnească pe „vechiul prieten” Xi Jinping şi a salutat recentul document publicat de China în care aceasta îşi rezumă poziţia faţă de conflictul din Ucraina.

Vezi și Dictatorul Lukașenko vrea pedeapsa cu moartea în Belarus

Aceasta este „o mărturie a politicii sale externe pacifiste, precum şi o nouă etapă singulară ce va avea un mare impact peste tot în lume”, a declarat Lukaşenko referitor la acest document în 12 puncte dezvăluit vineri şi care îndeamnă inclusiv la respectarea suveranităţii statelor şi la negocieri de pace.

„Astăzi, nicio problemă din lume nu poate fi rezolvată fără China”, a adăugat Lukaşenko.

China a salutat luni bunele sale relaţii cu Belarus, pe care îl califică drept „partener strategic global”, şi a subliniat „încrederea reciprocă” între cele două ţări.

Aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, Lukaşenko a susţinut invazia rusă în Ucraina chiar la începutul operaţiunii militare lansate la sfârşitul lui februarie 2022.

China, la rândul său, caută de mai multe săptămâni să joace un rol de mediator în acest conflict. China dezminte afirmaţiile SUA şi NATO conform cărora ea ar preconiza să furnizeze arme Rusiei.

De la începutul invaziei ruse asupra Ucrainei, preşedintele chinez Xi Jinping a discutat de mai multe ori cu Vladimir Putin, dar nu şi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Republica Belarus are o frontieră comună cu Ucraina şi Rusia. De asemenea, Minskul este foarte dependent de Moscova financiar şi politic.

Anul trecut, Belarus a autorizat trupele ruse să treacă pe teritoriul său pentru a lansa de acolo un atac împotriva Ucrainei. Recent, Lukaşenko s-a declarat gata să facă din nou acest lucru dacă va simţi că Minskul este în pericol.

La rândul său, Ucraina şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu un nou sprijin acordat de Belarus eforturilor de război ale Rusiei.

În septembrie anul trecut, preşedinţii Xi şi Lukaşenko au avut o întrevedere la Samarkand, în Uzbekistan, unde au subliniat parteneriatul lor care „rezistă tuturor încercărilor”.

Această vizită de stat survine după ce Uniunea Europeană (UE) a anunţat luni că va prelungi cu un an sancţiunile împotriva Belarus, în condiţiile în care Minskul îşi continuă represiunea împotriva opoziţiei şi susţine războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...