24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăEconomicEngie România trimite notificări clienților cărora le expiră contractele. Accepți oferta?

Engie România trimite notificări clienților cărora le expiră contractele. Accepți oferta?

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Engie România a început să trimită, pe lângă factura la gaze, și notificări clienților cărora le expiră contractele. Engie este în prezent cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populația României.

 

Engie a început să trimită clienților cărora le expiră contractele de furnizare, încheiate de regulă pe un an de zile, oferte pentru prelungirea contractului. Prețul final oferit clienților, cu tot cu tarife și taxe, adică cel din factura de gaze, este de 0,3099 lei/kWh de gaz, adică exact prețul maxim plafonat de 31 de bani/kWh, stabilit prin lege.

Contractul nou este valabil un an de zile, în cazul unei oferte citite de noi, de la 1 aprilie 2023 la 31 martie 2024.

“Conform OUG nr. 27/2022, modificată și completată prin OUG nr. 119/2022, Legea nr. 357/2022 și OUG nr. 192/2022, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, prețul final facturat al gazelor naturale pentru clienții casnici este plafonat la valoarea de maximum 0,31 lei/kWh (TVA inclus). Astfel, prețul final facturat de către furnizorii de energie va avea întotdeauna valoarea cea mai mică dintre prețul plafonat menționat mai sus și prețul din contractul de furnizare.

ENGIE, furnizorul tău de energie, aplică potrivit legii măsurile de plafonare”, scrie în notificare.

Vezi și Eric Stab, Engie: Unii clienţi noncasnici nu reuşesc să-şi găsească furnizori de gaze

Ce faci cu oferta Engie?

Piața gazelor este totuși liberalizată și cine nu mai vrea să continue cu Engie poate alege alt furnizor. Numai că, cel puțin în acest moment, nu va câștiga nimic la factura de gaze, chiar dacă schimbă furnizorul. Asta pentru că, potrivi comparatorului de prețuri al ANRE, nu există niciun furnizor de gaze naturale care să aibă o ofertă de preț pentru clienții casnici sub prețul maxim plafonat de 0,31 lei/kWh.

Cât timp e valabil prețul de 0,31 lei

Engie nu poate crește prețul de 0,31 lei/kWh cel puțin până la finalul noului contract, pentru că el este stabilit prin reglementări date de Guvern. Engie arată totuși că prețul final din factura de gaze ar putea fi mai mare doar dacă Guvernul va lua o decizie în acest sens.

“Prețul gazului natural din această ofertă a fost stabilit în conformitate cu prevederile OUG 27/2022, care se poate modifica, actualiza de drept ori de câte ori intervine o modificare a legislației referitoare la plafonarea prețurilor, inclusiv a OUG 27/2022, cu privire la care clientul va fi informat”, arată Engie ăn notificarea trimisă clienților.

În teorie, prețul plafonat mai este valabil încă doi ani de zile, la acest nivel de 0,31 lei/kWh, dar totul depinde de Guvern. Nu este exclusă, pe viitor, nici o scădere a prețului plafonat, în condițiile în care prețul gazelor este în scădere pe piețe.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...