22 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăExterneFranța vrea promova energiei nucleare în UE

Franța vrea promova energiei nucleare în UE

Articole Similare

Franţa organizează o reuniune cu alte 12 state membre UE, inclusiv România, cu scopul de a construi o alianţă de ţări pentru a promova energia nucleară în politicile energetice ale blocului comunitar, transmite Reuters.

 

Decizia vine pe fondul sporirii disputei dintre Franţa şi alte state care împărtăşesc aceeaşi viziune – şi care vor mai multe politici ale UE care să promoveze energia nucleară ca sursă de energie cu emisii scăzute de carbon, şi alte ţări, precum Germania şi Spania, care spun că energia nucleară nu ar trebui pusă pe picior de egalitate cu energia regenerabilă.

Reuniunea, organizată de ministrul francez al Energiei, Agnes Pannier-Runacher, în marja întâlnirii miniştrilor Energiei din UE de la Stockholm, se va concentra pe contribuţia energiei nucleare la îndeplinirea obiectivelor climatice şi a securităţii energetice, a informat un oficial francez.

Obiectivul îl reprezintă înfiinţarea unei alianţe cu alte ţări, înaintea negocierilor de la nivelul UE, a explicat oficialul, fără a da detalii privind politicile negociate.

Statele care ar urma să participe sunt România, Bulgaria, Slovenia, Cehia, Suedia, Italia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croaţia, Ţările de Jos şi Finlanda, precum şi Comisia Europeană.

Ministrul olandez al Energiei, Rob Jetten, a declarat că salută cooperarea, dar a atras atenţia că Ţările de Jos nu sunt de acord cu Franţa în privinţa anumitor subiecte – inclusiv opinia ţării sale că UE ar trebui să prioritizeze hidrogenul din surse regenerabile înaintea altor tipuri de combustibil cu emisii scăzute de carbon.

Citește și Probleme la şase reactoare nucleare din Franţa: autorităţile distribuie pastile de iod

„Cred că este foarte bine că avem o platformă cu ţările care sprijină energia nucleară pentru a împărţi cunoştinţele şi experienţele”, a declarat Jetten pentru Reuters.

Statele membre UE sunt responsabile pentru mixul lor energetic naţional şi au păreri diferite privind energia nucleară.

Ţări ca Franţa, Suedia şi Ungaria folosesc deja energia nucleară, în timp ce Polonia vrea să construiască primul său reactor. Austria şi Luxemburg sunt împotriva energiei nucleare, din cauza temerilor privind siguranţa şi deşeurile radioactive, în timp ce altele, cum este Germania, îşi închid reactoarele nucleare.

Dezacordurile privesc modul de gestionare a energiei nucleare, în condiţiile în care deja sunt amânări în negocierile privind noile ţinte de energie regenerabilă ale UE.

Oficialii susţin că disputa se extinde şi la alte politici. Săptămâna trecută, statele membre UE nu au reuşit să ajungă la un acord privind priorităţile privind schimbările climatice, din cauza problemelor cauzate de energia nucleară, care afectează şi o conductă de hidrogen de miliarde de euro.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...