1.3 C
București
vineri, decembrie 6, 2024
AcasăActualitateScandal la Mangalia. Un consilier din Constanţa reclamă construierea ilegală a un...

Scandal la Mangalia. Un consilier din Constanţa reclamă construierea ilegală a un hotel pe malul mării, cu acceptul primăriei

Articole Similare

Un consilier judeţean USR din Constanţa reclamă că la Mangalia un întreprinzător ridică un hotel pe malul mării, lângă plajă, construcţia având, conform acestuia, acceptul Primăriei Mangalia.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că instituţii precum Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Agenţia pentru Protecţia Mediului au transmis, prin răspunsuri la solicitările reprezentanţilor USR, că un astfel de demers nu este legal.

Firma ar avea toate avizele

Dragoş Angelescu, viceprimar al municipiului Mangalia, a declarat pentru News.ro că firma respectivă are toate documentele necesare.

Cazul hotelului care se ridică aproape de mare, în Mangalia, a fost adus în atenţia publică de către Semiran Abdurefi, consilier ales din partea USR în Consiliul Judeţean Constanţa. 

„Fără avize de legalitate, cu nenumărate răspunsuri negative de la 90% dintre autorităţile îndrituite să îşi dea acordul pentru construire, dar cu atitudinea celui care ştie ca nu i se poate întâmpla nimic, pentru ca are undă verde de la primăria Mangalia, SC Eco Corsa şi-a reluat construcţia hotelului pe buza plajei.

Şi asta pentru că Primăria Mangalia, trecând peste toate forurile competente ale statului, care i-au spus ca NU SE POATE CONSTRUI pe taluzul mării, a decis că proprietarul Hotelului Corsa poate să facă ce doreşte”, a scris Semiran Abdurefi pe Facebook. 

Nu au dat avize pentru ridicarea unui hotel în respectivul loc

Postarea consilierei judeţene din Constanţa este însoţită de două răspunsuri adresate reprezentanţilor USR de Apele Române şi de Agenţia pentru Protecţia Mediului, instituţii care precizează că nu au dat avize pentru ridicarea unui hotel în respectivul loc.

Astfel, un document purtând antetul şi ştampila Agenţiei pentru Protecţia mediului Constanţa şi semnat de directorul instituţiei, document publicat de politiciana USR, document datând din 17 februarie 2023, precizează că lucrările de investiţie în acea zonă au demarat în baza unui certificat de urbanism emis la 27 septembrie 2022 şi că „APM Constanţa a emis Deciziile de respingere a solicitării de emitere a acordului de mediu nr. 1908/06.10.2022 şi nr. 1907/06.10.2022”.

La rândul său, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral arată, într-un răspuns datat 13 februarie 2023 şi transmis la solicitarea senatorului USR Remus Eugen Negoi, că „Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral nu a emis niciun aviz de gospodărire a apelor pentru promovarea investiţiei”: 

În răspunsul său, instituţia invocă acte normative care arată că litoralul şi aria costieră aparţin domeniului public al statului şi că niciun drept privat nu se poate opune proprietăţii publice în zona de coastă a mării. 

Omul de afaceri care construiește hotelul ar fi „prieten” cu politicienii locali

Consiliera USR care a făcut publică situaţia hotelului susţine că după ce ani de zile omul de afaceri aflat în spatele investiţiei a criticat aspru Primăria Mangalia, acum acesta are conexiuni cu politicienii aflaţi la conducerea acestei instituţii publice.

„Reamintim că proprietarul viitorului hotel de pe buza plajei este acelaşi domn care, timp de ani de zile, a postat mesaje negative la adresa primăriei, care acum îi este atât de favorabilă. Că zidul lui Radu Cristian de pe faleză e prea înalt, că la Evergreen se bat muncitorii de muscă, că Aleea Teilor e prea prost făcută, că primăria i-a luat, în mod samavolnic, parcarea din spatele hotelului, într-un cuvânt, că primăria lui Radu Cristian comite ilegalităţi.

Domnul patron de la Corsa a uitat vrajba cu primarul, mai ales că naşul său de cununie, fostul primar Zanfir Iorguş a spus într-o şedinţă a Consiliului Local că, între PSD şi PNL totul este numai lapte şi miere:  «ACUM SUNTEM FRAŢI…», iar cu asta domnul fost primar Iorguş Zanfir a zis tot”, mai scrie Semiran Abdurefi.

Aceasta susţine de asemenea că betoniera adusă să facă fundaţia imobilului a distrus o alee pietonală din zonă.

„Parcă începem să ne simţim ca nişte străini în propriul nostru oraş, unde cei pe care i-am trimis să gestioneze problemele Mangaliei au grijă doar să se încuscrească unul cu altul. USR a solicitat, din nou (şi o vom face iar şi iar) un punct de vedere de la Apele Române şi de la Agenţia pentru Protecţia Mediului. Răspunsul a fost, invariabil, acelaşi: Eco Corsa nu are voie să construiască. Nu ne vom lăsa: pentru că, la judeţ, în afară de răspunsuri nu se iau alte măsuri, vom înainta plângeri penale nu doar la Mangalia, ci şi la forurile superioare, şi vom face plângeri la IGPR şi la Inspectoratul Judeţean de Poliţie, plus Instituţia Prefectului”, avertizează consilierul USR.

Reacția Primăriei Mangalia

Primarul oraşului Mangalia nu a putut fi contactat, însă viceprimarul Dragoş Angelescu a declarat pentru News.ro că firma respectivă are toate documentele necesare. 

”Din câte ştiu, societatea respectivă este în legalitate la acest moment cu toate documentele, cu autorizaţie de construire, cu aviz de la Cultură, cu aviz de la Apele Române”, a precizat viceprimarul Mangaliei. 

El a menţionat că respectiva construcţie se află la marginea falezei pietonale din Mangalia.

 

Parteneri