22 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăExterneDeclarații hazardate la adresa Ucrainei din partea ministrului ungar al externelor Peter...

Declarații hazardate la adresa Ucrainei din partea ministrului ungar al externelor Peter Szijjarto

Articole Similare

Propunerea Ucrainei care echivalează cu întreprinderea unor paşi către desfiinţarea minorităţilor etnice şi folosirea fondurilor europene în acest scop este „inacceptabilă”, a declarat miercuri ministrul ungar de externe Peter Szijjarto la Consiliul ONU pentru Drepturile Omului la Geneva, relatează agenţia MTI.

 

Peter Szijjarto s-a referit astfel la o propunere ucraineană recentă ce sugerează ideea ca familiile minorităţilor etnice să primească aproximativ 1.000 de euro dacă copiii acestora sunt înscrişi la şcoli în limba ucraineană şi nu la şcoli cu predare în limba lor maternă. Autorităţile ucrainene se pregătesc să ia din miliardele de euro primite din partea UE ca ajutor destinat funcţionării ţării şi să folosească aceşti bani împotriva minorităţilor, crede ministrul ungar.

Guvernul de la Budapesta urmăreşte cu atenţie problema minorităţilor etnice din Ucraina, având în vedere că milioane de cetăţeni ungari trăiesc în afara Ungariei, a mai menţionat Szijjarto, citat de MAE de la Budapesta.

Ministrul ungar a insistat că din anul 2014 Ucraina încalcă în mod „continuu şi sistematic” drepturile minorităţilor etnice prin adoptarea unor legi care fac imposibilă educaţia în limbile minorităţilor. Nici examenele de absolvire nu vor fi disponibile în limbile minorităţilor, la fel şi examenele de admitere şi învăţământul vocaţional, a mai afirmat Szijjarto. Mai mult, a adăugat el, directori de şcoli şi profesori din şcolile cu predare în limbile minorităţilor sunt concediaţi.

Șeful diplomaţiei ungare a cerut restabilirea drepturilor dobândite anterior de minorităţile etnice în Ucraina.

Ca ţară vecină, a continuat el, Ungaria resimte în fiecare zi consecinţele tragice ale conflictului din Ucraina şi a lansat cea mai vastă campanie umanitară din istoria sa pentru a ajuta Ucraina.

Comunitatea internaţională trebuie să se axeze pe salvarea de vieţi. „Răspunsul (…) nu trebuie să fie livrarea de arme, şi (…) nici introducerea de noi sancţiuni, care, de altfel, sunt mai dureroase şi mai dăunătoare pentru economiile europene decât pentru Rusia”, a mai remarcat ministrul ungar de externe.

Vezi și Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto vizitează Belarusul vrea cere în Ucraina

Singura cale de a salva vieţi este cea a păcii, „de aceea Ungaria, ca ţară vecină îndeamnă la stabilirea imediată a unei încetări a focului şi lansarea negocierilor de pace”, a insistat el.

Riscul unui al treilea război mondial şi al unui conflict nuclear este acum „mai mare ca niciodată”, aşadar „aş dori să îndemn comunitatea internaţională să-şi unească forţele pentru a opri războiul”, a concluzionat Peter Szijjarto.

Într-un interviu acordat sâmbătă postului american CNN, el a spus că numeroşi etnici maghiari din Ucraina care au fost înrolaţi în armata ucraineană au murit pe front, motiv pentru care a insistat din nou că Ungaria pledează pentru negocieri de pace care să conducă la încheierea acestui război declanşat de Rusia în urmă cu un an.

„Ca ţară vecină, pentru noi o încetare imediată a focului şi pacea sunt vitale, nu doar pentru că suntem vecini, ci şi din cauza faptului că unguri mor în acest război”, a subliniat Szijjarto. Membri ai comunităţii etnice maghiare, fiind cetăţeni ucraineni, au fost înrolaţi în armata ucraineană, mulţi dintre ei au fost desfăşuraţi în prima linie a frontului şi mulţi au murit acolo, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...