24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneDezacord pe exportul de cereale din Ucraina la Summitul G20

Dezacord pe exportul de cereale din Ucraina la Summitul G20

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Secretarul de stat american Antony Blinken a cerut joi, în cadrul unei reuniuni a G20, ca Rusia să reînnoiască acordul asupra exporturilor de cereale ucrainene care expiră luna aceasta, informează AFP şi Reuters.

 

„Este imperativ ca G20 să pledeze pentru reînnoirea şi extinderea iniţiativei asupra cerealelor (ucrainene), pentru a întări securitatea alimentară a celor mai vulnerabili”, a declarat la New Delhi secretarul de stat american, în faţa miniştrilor de externe ai ţărilor din G20, potrivit unui comunicat.

Putin a ameninţat că Rusia încheie din nou acordul privind exportul cerealelor ucrainene

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a acuzat joi Occidentul că „îngroapă cu neruşinare” iniţiativa privind transportul de cereale pe Marea Neagră ce facilitează exportul de produse agricole ale Ucrainei din porturile sale sudice, informează RIA Novosti, preluată de Reuters.

Rusia a declarat miercuri că va fi de acord cu prelungirea acordului privind exportul de cereale prin Marea Neagră, care permite transportul în siguranţă al cerealelor din porturi ucrainene, doar dacă interesele propriilor săi producători agricoli vor fi luate în considerare.

Iniţiativa privind exportul de cereale prin Marea Neagră, mediată anul trecut de ONU şi de Turcia, expiră pe 18 martie şi nu poate fi prelungită decât cu acordul tuturor părţilor. Rusia a semnalat deja că este nemulţumită de anumite aspecte ale înţelegerii.

Exporturile agricole ruseşti nu au fost vizate în mod explicit de sancţiuni occidentale, însă Moscova afirmă că restricţii la sistemele sale de plăţi, logistice şi de asigurări sunt o ‘barieră’ pentru capacitatea de a-şi exporta cerealele şi îngrăşămintele agricole.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...