24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneScholz avertizează China să nu trimită arme Rusiei

Scholz avertizează China să nu trimită arme Rusiei

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Cancelarul german Olaf Scholz a cerut ,Chinei să nu trimită arme pentru a ajuta războiul Rusia în râzboiul din Ucraina. În schimb, el a solicitat Beijingului să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a-și retrage forțele din țara vecina.

 Într-un discurs adresat parlamentului german, Scholz a spus că este dezamăgitor faptul că Beijingul s-a abținut de la condamnarea invaziei ruse, deși a salutat eforturile sale de detensionare nucleară, scrie Reuters.

„Mesajul meu către Beijing este clar: folosiți-vă influența la Moscova pentru a îndemna retragerea trupelor ruse. Și nu livrați nicio armă agresorului Rusia”, a spus cancelarul german.

Dacă China va furniza arme sau muniţii Rusiei, Statele Unite nu vor ezita să sancţioneze companiile şi persoanele chineze implicate în astfel de operaţiuni. Asta întrucât Washingtonul consideră că toate ţările trebuie să respecte sancţiunile pe care Statele Unite le-au impus Rusiei după ce aceasta a pornit războiul contra Ucrainei, a transmis marţi secretarul american de stat Antony Blinken în timpul unei vizite oficiale în Kazahstan.

„Ceea ce pot spune este că am avertizat foarte clar China asupra implicaţiilor şi consecinţelor de a da curs furnizării acestui sprijin” letal pentru Moscova, a semnalat Blinken, potrivit agenţiei EFE.

„De exemplu, nu vom ezita să luăm măsuri împotriva companiilor chineze sau care încalcă sancţiunile noastre sau se implică într-un alt mod în sprijinirea efortului de război al Rusiei”, a indicat secretarul american de stat.

Folosiți-vă influența la Moscova pentru a cere retragerea trupelor ruse

El a adăugat că Washingtonul a transmis aceste avertismente în baza „informaţiilor de care dispunem, conform cărora China examinează trecerea de la sprijinul neletal, pe care unele companii îl oferă efortului de război rus în Ucraina, la un sprijin material letal”, potrivit TVR.ro.

Într-un discurs adresat Parlamentului german, Scholz a declarat că este dezamăgitor că Beijingul s-a abținut de la condamnarea invaziei ruse, deși a salutat eforturile sale de dezescaladare nucleară.”Mesajul meu către Beijing este clar: Folosiți-vă influența la Moscova pentru a cere retragerea trupelor ruse”, a spus el: „Și nu oferiți arme agresorului rus”.
Afirmațiile lui Scholz au subliniat modul în care răspunsul internațional la războiul din Ucraina a evidențiat diviziunile globale, China și India abținându-se de la condamnarea invaziei ruse.

Statele Unite se gândesc la posibilitatea de a impune noi sancțiuni Chinei dacă Beijingul oferă sprijin militar Rusiei, au declarat surse pentru Reuters săptămâna aceasta. Consultările se află încă într-un stadiu preliminar.

De cealaltă parte, China a emis un document în 12 de puncte care solicită o încetare a focului, care a fost întâmpinată cu scepticism în Occident.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...