1.3 C
București
vineri, decembrie 6, 2024
AcasăActualitateThe Economist: Scandal în Ucraina, după ce un bărbat fără mâini a...

The Economist: Scandal în Ucraina, după ce un bărbat fără mâini a fost mobilizat în armată

Articole Similare

blank

Mobilizarea bărbaților pentru front nu este o treabă foarte ușoară, au descoperit autoritățile din Ucraina, scrie The Economist, care dedică un articol acestui subiect.

Publicația notează că notoriu în acest sens a devenit cazul lui Ruslan Kubay, un bărbat căruia îi lipsesc ambele mâini și care, în mod firesc, face parte din categoria persoanelor care nu pot fi chemate sub arme.

Dar, notează The Economist, „departe de a-și admite eroarea, oficialii l-au declarat apt de luptă. Doar o postare pe o rețea de socializare și un scandal național a îndreptat decizia”.

Citești și ajuți! Cumpără cartea: Istoria Românilor, de Petre P. Panaitescu, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media

Din păcate, deși extrem, cazul lui Kubay nu este unul izolat. Ucraina a mărit ritmul mobilizării în ultimele două luni și au apărut rapoarte despre chemări la oaste „emise și uneori puse în aplicare violent la funeralii militare la Lviv, puncte de control în Harkov, centre de cumpărături și la colț de stradă în Odesa. Stațiuni populare zac părăsite deși a apărut prima zăpadă adevărată a iernii: imagini cu oficiali militari dând târcoale pârtiilor țin oamenii departe de ski. În fiecare oraș și municipiu există canale care împărtășesc informații despre unde s-ar afla ofițerii de la recrutare”.

blank
Sursa foto: Facebook/Ruslan Kubay

Jurnaliștii britanici scriu că dacă în prima fază a războiului, majoritatea celor chemați erau voluntari entuziaști să lupte, acum oficialii au de ales dintre „oameni mai puțini entuziaști”.

De asemenea, dacă în prima fază a agresiunii rusești, numai membrii Comisiei de Recrutare puteau emite chemarea care putea fi trimisă numai la domiciliu, acum legislația s-a relaxat și mult mai mulți oficiali de stat pot chema la oaste și fără nicio limitare geografică.

În decembrie, generalul Valeri Zalujnîi a declarat, tot pentru The Economist, că nu e nevoie de o mobilizare masivă, deoarece problemele majore erau „blindatele și muniția”. Un colonel în rezervă contactat de jurnaliști afirmă că și dacă ar vrea, Ucraina nu poate chema mai mulți oameni, pentru că nu are unde să-i antreneze. „Nu poți mobiliza 6.000 dacă cazarmele de antrenament au o capacitate de doar 3.000”, a spus Viktor Kevlyuk.

Publicația mai notează că raportul de forțe, odată favorabil Ucrainei, s-a schimbat în favoarea Rusiei, care a mobilizat cel puțin 250.000 de oameni, în Septembrie trecut. În schimb, liderii militari ai Ucrainei au fost însărcinați cu strângerea unei forțe care să poată mânui armamentul care va veni din Occident și cu care să se treacă la mult așteptata contra ofensivă.

Dar nu toți cei care primesc documentele de chemare și ajung la oaste. Unele sunt trimise doar pentru a se completa listele cu posibili recruți, în timp ce alții au scutiri legale. Părinții singuri sau tații cu cel puțin trei copii sunt scutiți de război. Studenții beneficiază și ei, precum și unele profesii importante.

Totuși, mai sunt și căi mai puțin oneste de a scăpa de armată. Unii aranjează căsătorii cu mame singure cu trei copii, alții plătesc medicii militari să emită scutiri, iar alții plătesc câteva mii de dolari pentru a trece granița în altă parte.
Dar și Armata Ucrainei are armele ei: doi dintre avocații care contestau în instanță ordine de recrutare au fost, la rândul lor, chemați. Legislația nu mai permite avocaților mobilizați să mai practice meseria.

Parteneri