24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăActualitateFostul ofițer de Securitate ajuns magistrat, Ovidiu Galea, se judecă pentru a...

Fostul ofițer de Securitate ajuns magistrat, Ovidiu Galea, se judecă pentru a încasa pensie specială

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Curtea de Apel Cluj a dat dreptate judecătorului Ovidiu Galea și a stabilit că în intervalul 1996-1999, magistratul a fost consilier juridic, deși în perioada respectivă Galea era polițist de frontieră. Galea avea nevoie de acestă echivalare deoarece dorește să iasă din activitate cu pensie de magistrat și avea nevoie de vechimea necesară pentru a ieși din sistem.

La Tribunalul Cluj, Galea  a pierdut procesul, practica fiind ca foștii polițiști ajunși magistrați să nu fie recunoscuți consilieri juridici, astfel încât să facă vechimea necesară pentru a ieși la pensie ca magistrați.

La Curtea de Apel Cluj, potrivit planificărilor de ședință, Galea a fost judecat de președinta instanței, Dana Gîrbovan și de Ioana Tripon.

Nici vorbă de abținere

Potrivit surselor Presshub, Galea și Gîrbovan se cunosc foarte bine, dar președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR) a intrat, totuși, în dosar.

Ovidiu Galea, judecător la Tribunalul Bihor, are o decizie, în primă instanță, de colaborator al Securității, fiind înainte de 1989 angajat al Securității.

În același timp, Dana Gîrbovan este o militantă vehementă împotriva amestecului serviciilor secrete în actul de justiție.

Fost ofiţer de informaţii al Ministerului de Interne (la celebra UM 0215) după 1990, poliţist de frontieră, procuror şi în final judecător, Ovidiu Galea așteaptă acum decizia definitivă a instanței supreme.

Până atunci, urmărește să plece din sistem, înainte de pronunțarea instanței.

În urmă cu câteva luni, judecătorul Galea a cerut CSM eliminarea din noul statut al magistraților a măsurii eliberării din funcție a foștilor lucrători sau colaboratori ai Securității. Prevederile din proiectul Legii privind statutul magistraților, conform cărora ”dacă se constată că persoana a fost lucrător sau colaborator al organelor de securitate, ca poliţie politică, persoana nu mai poate fi numită în funcţia respectivă sau, dacă este deja numită, este eliberată din funcţie”, este neconsgtituțional, susținea Galea.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...