22 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăExterneVilha-M, racheta dezvoltată de Ucraina care a băgat Rusia în Consiliul de...

Vilha-M, racheta dezvoltată de Ucraina care a băgat Rusia în Consiliul de securitate

Articole Similare

Consiliul de securitate convocat de criminalul Vladimir Putin poate avea temă de discuție informația că armata Ucrainei a dezvoltat o rachetă cu rază de acțiune mai lungă decât cea a rachetelor americane sau a celor europene.

 

Astfel, Ucraina a dezvoltat și a folosit deja în luptă o rachetă de artilerie ghidată cu o rază de acțiune mai mare și cu un focos mai greu decât renumitele sisteme de rachete ghidate cu lansare multiplă (GMLRS) furnizate de SUA și aliați.

Denumită Vilha-M, aceasta este o rachetă de artilerie sovietică BM-30 Smerch modificată, cu o lungime de 7,6 m.

Vilha-M are o rază de acțiune de 110 km, un focos de 300 mm și o greutate de aproape 220 de kilograme care poate lovi ținte cu mare precizie, a declarat marți Ivan Vinnyk, primul adjunct al șefului Asociației Naționale a Industriilor de Apărare din Ucraina, pentru The War Zone.

Vezi și Polonia şi-a relocat sistemele de rachete sol-aer Patriot la Varşovia

Prin comparație, munițiile GMLRS – lansate de sistemele de rachete de artilerie cu mobilitate ridicată M142, sau HIMARS, și de sistemul de rachete cu lansare multiplă (MLRS) M270 furnizate Ucrainei – au o rază de acțiune de până la 80 km și un focos de 227 mm.

„Da, Vilha a fost folosită în luptă”, a declarat Vinnyk marți, în timpul conferinței US-Ukraine Security Dialogue XV, desfășurată la National Press Club din Washington. El nu a putut dezvălui locația exactă în care au fost folosite rachetele Vilha-M.

În conversațiile ulterioare de miercuri, Vinnyk a declarat pentru The War Zone că programul de modificare a rachetelor Vilha-M a început în 2018 și că au fost produse aproximativ 100 de unități.

Acestea au fost folosite pentru prima dată în luptă în mai 2022, a adăugat el.

Semne de întrebare legate de utilizarea rachetei Vilha-M au fost ridicate săptămâna trecută după ce orașul portuar Mariupol din Marea Azov – la aproximativ 80 de kilometri de cele mai apropiate unități ucrainene la momentul respectiv – a fost lovit succesiv de mai multe rachete.

Deși produsă până în prezent într-un număr mic de exemplare, Vilha-M oferă Ucrainei o muniție care ajunge cu 36% mai departe și cu o încărcătură utilă de peste două ori mai mare decât cea a GMLRS.

Și există planuri în curs de desfășurare, a spus Vinnyk, pentru a modifica Vilha-M pentru la o rază de acțiune de 150 km.

Noile variante, a adăugat el, nu vor fi testate înainte de a fi folosite în luptă.

Aceste rachete ar fi deosebit de utile în special împotriva unor ținte precum poduri, structuri mari și fortificații grele, care nu sunt potrivite atât pentru GLSDB, cât și pentru GMLRS.

Dar chiar și cu o astfel de rază de acțiune, noua variantă Vilha-M ar avea totuși mai puțin de jumătate din raza de acțiune a rachetelor balistice cu rază scurtă de acțiune produse de armata americană, Army Tactical Missile System (ATACMS), care pot lovi ținte la peste 320 de kilometri distanță.

 

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...