24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExternePoliticienii lui Viktor Orban duc Ungaria lângă Putin

Politicienii lui Viktor Orban duc Ungaria lângă Putin

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

În opinia președintelui Adunării Naționale, Uniunea Europeană și NATO nu fac pași spre pace, ci intensifică escaladarea războiului din Ucraina, transmite 24.hu citând agenția de presă maghiară MTI. László Kövér a mai declarat, vineri seară, în cadrul emisiunii „Napi aktuális” de la Hír TV, că o delegație parlamentară maghiară va vizita Finlanda și Suedia marțea și miercurea viitoare pentru a discuta despre aderarea celor două țări la NATO.

 

László Kövér a declarat că parlamentul ungar a fost criticat pentru că abia acum a pus pe ordinea de zi aderarea celor două țări nordice la NATO și pentru că abia acum a trimis o delegație: ”Ungaria este o țară suverană, parlamentul său își stabilește agenda”.

László Kövér a spus că Suedia și Finlanda nu pot fi membre ale Alianței Nord-Atlantice până când Turcia nu acceptă să adere. Este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple înainte de alegerile din Turcia, a spus el, adăugând că summitul NATO din vară ar putea fi cel în care cele două țări ar putea fi invitate să adere după ratificarea completă.

El a precizat că vizita delegațiilor a fost necesară din cauza îngrijorărilor și îndoielilor în rândul membrilor fracțiunilor partidului de guvernământ, care nu consideră că decizia în această privință este automată. În plus, în jurul Ungariei s-a dezvoltat o situație internațională care ar trebui clarificată și ar trebui să se precizeze că Ungaria este un membru suveran atât al NATO, cât și al UE: ”Ea a intrat în aceste organizații de bună voie și nu se consideră că și-a schimbat poziția în cadrul sistemului de alianțe în ultimele decenii”.

”Politicieni care s-au comportat în ultimii ani față de Ungaria într-un mod care ar fi fost nepoliticos chiar și pentru dușmanii noștri cer acum sprijin”, a continuat președintele Parlamentului. ”Trebuie să spunem clar că noi cerem acest lucru, ei nu au dreptul să se amestece în politica maghiară”, a declarat László Kövér, adăugând că funcționarea normală a unui sistem federal necesită încredere, care a fost minată temeinic înainte de aderare.

În ceea ce privește problema sprijinului Finlandei și Suediei pentru aderarea Ungariei la NATO, el a spus că nu este vorba de bune maniere sau de sensibilitate, ci că aceste țări, pe lângă faptul că au aruncat cu insulte selective asupra Ungariei timp de ani de zile, cauzează daune concrete, cu nume, intereselor noastre naționale.

”Acestea fac presiuni asupra instituțiilor europene pentru a opri plata subvențiilor UE către maghiari”, a subliniat președintele Adunării Naționale.

Potrivit președintelui, o delegație din Ungaria se va întâlni marți și miercuri cu președinții suedez și finlandez, cu comisiile celor două țări și cu miniștrii de externe din cele două țări. Delegația va fi condusă de Csaba Hende (Fidesz), Zsolt Németh (Fidesz), președintele Comisiei pentru afaceri externe, și i se vor alătura Enikő Győri și Ernő Schaller-Baross, europarlamentar din partea partidului de guvernământ.

Vezi și USR cere UDMR să-și clarifice poziția față de ”putinismul” lui Viktor Orban

László Kövér a subliniat, de asemenea, că armatele celor două țări sunt bine pregătite și bine echipate, iar aderarea lor va consolida puterea de descurajare militară a NATO. În același timp, NATO nu are practic nicio graniță cu Rusia, iar acum, odată cu aderarea Finlandei, va fi creată o graniță terestră directă de 1.340 de kilometri. Acest lucru crește riscul unui viitor conflict militar, a subliniat el. El a precizat că bugetele militare ale statelor membre ale UE sunt de cinci ori mai mari decât cele ale Rusiei, astfel că aderarea celor două țări are o importanță neglijabilă în comparație cu pierderea de securitate.

El a mai spus că țările NATO și UE au trimis în prezent Ucrainei echipamente militare letale în valoare de peste 60 de miliarde de dolari. Acest lucru înseamnă că unele state membre NATO și UE au devenit parte a războiului, nu încă în calitate de combatanți, ci de participanți.

”Pericolul este incomensurabil și există asemănări stranii cu perioada de dinaintea Primului și celui de-al Doilea Război Mondial”, a declarat Kövér. Pacea, a adăugat el, depinde în mod fundamental de cele două părți aflate în conflict. Nici UE și nici NATO nu fac pași spre pace, ci intensifică escaladarea războiului.

László Kövér a spus că este nevoie urgentă de a veni la masa negocierilor, de a opri crimele și de a ajunge la un compromis care să țină cont atât de integritatea teritorială a Ucrainei, cât și de preocupările de securitate ale Rusiei.

În ceea ce privește urmărirea de către Bruxelles a procesului privind statul de drept împotriva Ungariei, el a declarat că tonul, formularea, accentul sunt foarte asemănătoare cu cele din ultimii ani ai ocupației sovietice, dar valorile mișcării muncitorești au fost înlocuite de valorile europene, doctrina Brejnev a fost înlocuită de doctrina Jourová.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...