26.8 C
București
duminică, iulie 21, 2024
AcasăExterneMii de persoane au manifestat la Tel Aviv (VIDEO)

Mii de persoane au manifestat la Tel Aviv (VIDEO)

Articole Similare

Pentru a noua săptămână consecutiv, mii de israelieni au ieşit, sâmbătă seară, pe străzile din Tel Aviv pentru a protesta faţă de reforma foarte controversată a sistemului judiciar dorită de premierul Benjamin Netanyahu şi pe care o consideră antidemocrată.

 

Coaliţia de dreapta şi extrema dreaptă înfiinţată în decembrie de Benjamin Netanyahu încearcă să adopte o lege care să ofere guvernului o influenţă mai mare asupra selecţiei judecătorilor şi să limiteze prerogativele Curţii Supreme, provocând, încă de la anunţarea textului la începutul lunii ianuarie, demonstraţii masive.

„Democraţie, democraţie!” sau „ruşine!”, au scandat manifestanţii din centrul Tel Avivului. Demonstraţii au loc şi în alte oraşe israeliene. Miercuri, au avut loc confruntări la Tel Aviv, între protestatari şi poliţie, care a folosit tunuri cu apă şi grenade pentru a dispersa mulţimile. Unsprezece manifestanţi răniţi au fost trataţi la Spitalul Ichilov din Tel Aviv, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului pentru AFP.

Potrivit detractorilor săi, textul, care are scopul de a reduce influenţa justiţiei în favoarea puterii politice, ameninţă caracterul democratic al Statului Israel. Dar Benjamin Netanyahu şi ministrul său de Justiţie, Yariv Levin, consideră că este necesară restabilirea unui echilibru de putere între aleşi şi Curtea Supremă, pe care prim-ministrul şi aliaţii săi o consideră politizată.

Șinele de tramvai din Capitală se deteriorează cu fiecare zi care trece

Două prevederi cheie ale reformei – prima care modifică procesul de numire a judecătorilor şi a doua care urmăreşte să împiedice Curtea Supremă să invalideze orice nouă lege fundamentală votată de Parlament – au fost deja adoptate de deputaţi în primă lectură.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...