24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăBucurestiCasele de amanet de lux au devenit „un fel de bancă” sau...

Casele de amanet de lux au devenit „un fel de bancă” sau „magazine outlet”: oamenii vând aici de la genți Gucci la Rolexuri și mașini  

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Piața caselor de amanet se împarte între „amanetele de lux”, unde se găsesc mașini de lux, ceasuri Rolex, genți Gucci și diamante, și cele de tip „buget”, unde sunt primite lucruri de tot felul, de la mașini de tocat carne la trotinete sau telefoane. Libertatea a fost în interiorul unor case de amanet de lux din București pentru a vedea cum se desfășoară o astfel de afacere. 

Dacă în anii 2000, în mentalul colectiv, casele de amanet erau văzute drept o formă de a face rost rapid de bani, în ultimii ani, au apărut și așa-numitele „case de amanet de lux”. Aici obiectele se împart între diamante și lingouri de aur, iar clienții de astăzi sunt mai degrabă persoane interesate să vândă rapid sau să cumpere bunuri de lux sub prețul pieței. 
Sunt puțini cei care vin pentru că au nevoie de o sumă de bani și mai mulți cei care vin să vândă sau să cumpere lucruri, explică angajații unor astfel de locuri. 
Uneori, în amanetele de lux au fost identificate obiecte asociate cu dosare penale, spun surse din poliție. 
600 de case de amanet sunt înregistrate la nivelul municipiului București, conform datelor Registrului Comerțului, la solicitarea ziarului. Instituția nu deține date defalcate în funcție de categoria de obiecte din magazine.
1.700 de companii cu case de amanet sunt deschise la nivel naţional. Această industrie a ajuns la 1,2 miliarde de lei în 2021, a declarat Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet, pentru Ziarul Financiar.

Louis Vuitton și Versace, la Obor 

O femeie pe la 40 de ani intră într-un amanet din zona Obor, atrasă de o brățară de aur care strălucește în vitrină. „Prețul este în euro?”, întreabă în limba engleză. I se răspunde că prețul afișat este în lei. Femeia zâmbește. Întreabă mai departe, ușor confuză, dacă magazinul în care se află este un outlet. Vânzătorul ezită, apoi îi răspunde scurt: da! 

Magazinul în care ne aflăm este însă un amanet de lux, nu un outlet cu branduri. Asta, deși sunt expuse în jur genți Gucci, Louis Vuitton, Valentino, Balenciaga sau Versace. Ceasurile de lux sunt cealaltă categorie de top în acest tip de magazine, iar prețurile variază de la câteva mii de lei până la zeci de mii. 

Cel mai scump obiect la momentul vizitei reporterilor Libertatea este o geantă Dior, scoasă la vânzare cu 13.000 de lei. „Prețul ei real este și mai mare”, explică una dintre angajate. 

Cea mai scumpă geantă din magazin

<strong>Produsele nerecuperate sau aduse pentru a fi vândute sunt scoase la vânzare la prețuri mai mici, uneori chiar și cu 50% sub prețul pieței. </strong>

În plus, clienții care doresc să lase spre vânzare anumite obiecte de lux primesc banii pe loc. Suma se negociază cu reprezentantul amanetului. 

„Când îți cumperi ceva nou, ai ieșit cu obiectul din magazin și deja ai pierdut. Nu poți să-l mai vinzi apoi cu aceeași sumă”, explică un angajat de ce prețurile din amanet sunt mai mici decât prețurile pieței.

Casele de amanet de lux vs cele tip „buget”

Casele de amanet de lux sunt folosite mai des pentru a plasa bunuri de valoare spre vânzare, și nu pentru a amaneta contra unei sume de bani un obiect care poate fi recuperat apoi în baza unui comision. Cum se întâmplă cel mai des în amanetele de tip „buget”. 

blank
Vitrina unui magazin de tip „buget”

Dar și la casele de amanet de lux există posibilitatea de a amaneta bunurile. 

Comisionul cu care operează în general acestea variază de la 0,3% și poate ajunge și până la peste 1% din valoare contractului, în funcție de suma totală și de durata contractului. Cel mai frecvent tip de contract încheiat este pe o perioadă de o lună. 

„Doriți să vă vindeți sau să vă amanetați gențile de lux pe care le dețineți?”, „amanetul X vă pune la dispoziție obținerea de numerar pentru ceasuri de lux” sau „oferim împrumuturi garantate cu autoturisme” – sunt câteva dintre lozincile cu care își fac publicitate casele de amanet de lux din București. 

Obiectele de lux care ajung la un astfel de amanet sunt evaluate de specialiști, iar prețul lor este calculat în funcție de mai multe criterii, precum: marca, gradul de uzură și nivelul de funcționalitate. În unele cazuri, există posibilitatea evaluării online a obiectelor de lux, prin introducerea unor caracteristici într-un formular online, la finalul căruia ți se comunică un preț estimativ. 

blank
Genți de lux expuse pe raftul casei de amanet

Mașini duse la amanet 

Pentru cei care își amanetează mașina, procedura este următoarea – în baza contractului de amanet se primește o sumă de bani pentru care se girează cu mașina. Kilometrajul înregistrat la momentul predării este notat în contract, pentru ca proprietarul să se asigure că nimeni nu se va plimba cu mașina pe perioada contractului. Apoi, mașina este depozitată într-un garaj, explică un angajat de la un amanet de lux. 

Totuși, amanetarea mașinilor nu este o practică la fel de frecventă precum cea a bijuteriilor din aur, mai spune el. Există și câteva reguli: mașinile nu trebuie să fie mai vechi de anul 2010, iar suma oferită este de maximum 60-70% din valoarea reală a autoturismului. 

Dar cine sunt clienții care își lasă „la amanet” bunuri atât de valoroase? 

Cauze penale asociate cu amanetele de lux 

În unele ocazii, obiectele de lux amanetate provin în urma unor infracțiuni. Poliția a recuperat obiecte asociate cu dosare penale din casele de amanet de lux. 

<strong>„Au mai fost cazuri în care un autor de faptă penală, furt sau tâlhărie, a predat bunurile contra unei sume de bani la un amanet”, a declarat pentru ziar o sursă din poliție. </strong>

Un caz ajuns în instanță este cel în care un tânăr a amanetat bijuteriile pe care le-a furat dintr-o locuință. Poliția l-a identificat „cu ajutorul imaginilor surprinse de camerele de supraveghere video montate la casele de amanet, unde inculpatul a valorificat bunurile sustrase”.

Conform datelor poliției, casele de amanet au fost folosite în diferite ocazii și pentru a verifica autenticitatea unor bijuterii de aur, însușite tot prin infracțiuni. 

blank
Instrumentele prin care se verifică autenticitatea aurului

Un alt caz intrat în vizorul poliției este unul de delapidare, „în care o angajată și-a însușit din casieria societății la care lucra suma de 84.580 de lei, prin întocmirea în fals a unui număr de 23 de contracte de amanet pentru care nu a depus nicio bijuterie”, arată dosarul instanței. Fapta a fost descoperită cu ocazia unui inventar în urma căruia a fost constatată lipsa a 884,90 grame bijuterii din aur, conform dosarului instrumentat. 

Profiturile caselor de amanet de lux 

Una dintre aceste case de amanet de lux din București a avut, conform informației disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor, în anul 2021 venituri totale în valoare de 4.769.926 de lei, cheltuieli în valoare de 3.337.861, ceea ce înseamnă un profit de 1.385.949 de lei (peste 280.000 de euro).

Conform angajaților de la amanetele vizitate de Libertatea există două perioade propice: vara mulți oameni amanetează lucruri, pentru a-și face concediile, crede o angajată, iar în decembrie, amanetele au mulți clienți care vin și cumpără bijuterii din aur scoase la vânzare. Unele dintre amanetele de lux oferă posibilitatea de a achiziționa bijuterii și în rate. 

blank
Vitrina cu bijuterii din aur amanetate

Controale ANAF și nereguli la amanetele din București 

În ultimii cinci ani, inspectorii antifraudă fiscală au verificat 19 case de tip amanet, de pe raza municipiului București, arată un răspuns al instituției pentru Libertatea. 

„În anul 2018 au fost verificate 11 case de amanet, pentru abaterile constatate fiind dispuse două sancţiuni în cuantum total de 14.000 de lei. 
În 2019, inspectorii antifraudă fiscală au verificat cinci firme specializate în domeniu și au stabilit patru sancțiuni contravenţionale în cuantum total de 36.550 de lei.
În 2022 au fost verificate trei case de amanet, fără a fi dispuse sancțiuni contravenţionale”, conform ANAF.

Cele mai frecvente abateri constatate de inspectorii antifraudă în timpul verificării caselor de amanet din Bucureşti au fost, conform ANAF:

refuzul emiterii bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate
deținerea de sume nejustificate fără documente justificative şi 
înregistrarea defectuoasă în contabilitate a documentelor.

Totodată, Poliția Capitalei a efectuat în ultimii cinci ani 1.488 de controale la casele de tip amanet de pe raza municipiului București, care vizau respectarea legislației în ceea ce privește paza acestor locuri care găzduiesc bunuri de mii sau zeci de mii de lei. Polițiștii au identificat mai multe nereguli, între care nerespectarea cerințelor minimale de securitate, neimplementarea măsurilor stabilite în analiza de risc la securitatea fizică sau deficiențe privind existența avizului sau funcționarea sistemului tehnic de alarmă.  

<strong>„Ca urmare a deficiențelor constatate au fost aplicate 106 sancțiuni contravenționale în valoare de 279.000 de lei”, conform răspunsului poliției pentru Libertatea.</strong>

Circuitul aurului dentar 

Poate cel mai inedit obiect care trece de ușa amanetelor sunt protezele dentare din aur. În general, acestea sunt aduse după decesul proprietarului de rudele acestuia: „doar nu îngropi mortul cu aurul în gură”, exclamă unul dintre angajați. 

Aceste proteze dentare sunt cumpărate de amanet, care mai departe le trimite la topitorie. Cu aurul obținut produc lingouri sau bijuterii, pe care le scot apoi la vânzare. 

Sunt și ca o bancă, și un outlet”

Amanetele de lux funcționează în general în intervalul 9.00-18.00, iar în weekend pot fi deschise cu programare prealabilă, spre deosebire de restul caselor de amanet, care au și program nonstop.

Te primesc cu fotolii și măsuțe, ca un fel de anticameră în care poți tranșa afacerea într-un mod confortabil. 

„E ca o bancă: îți oferă un împrumut și tu dai la schimb un obiect de valoare”, este modul în care un alt angajat definește afacerea pentru care lucrează.

„Ca să deschizi un amanet de lux trebuie să ai în spate ceva cultură. Chiar și când iei electronice, trebuie să ai o școlarizare, să știi să deschizi un telefon”, spune angajata unui amanet central, unde se primesc doar bijuterii din aur. 

„Banii circulă”, rezumă un alt angajat ceea ce poate fi mantra acestor magazine. 

blank
Curea „Christian Dior”

blank
Geantă „Louis Vuitton”

blank
Instrumentele prin care se verifică autenticitatea aurului

blank
Vitrina unui amanet de lux

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...