24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneEvgheni Prigojin acuză un sabotaj din partea Ministrului Apărării: Grupul Wagner nu...

Evgheni Prigojin acuză un sabotaj din partea Ministrului Apărării: Grupul Wagner nu mai are muniție

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Şeful grupului paramilitar rus Wagner, Evgheni Prigojin, ai cărui oameni sunt în prima linie pe frontul din estul Ucrainei, s-a plâns din nou de lipsă de muniţii, punând întârzierile în livrări pe seama unei posibile „trădări”.

Grupul Wagner, cel care a anunțat că orașul ucrainean Bahmut este încercuit, este în criză de muniție, iar șeful grupării paramilitare, Evgheni Prigojin a aruncat cu acuzații la cel mai înalt nivel al Ministerului Apărării de la Moscova.

„Au fost date ordine pentru livrare la 23 februarie. Însă până în acest moment majoritatea muniţiilor nu au fost trimise”, a declarat Evgheni Prigojin într-un mesaj publicat duminică seară pe reţelele de socializare.

El a evocat două motive posibile pentru a explica această întârziere: „Birocraţia obişnuită şi o trădare”.

Combatanţii Wagner sunt în prima linie în lupta pentru Bahmut, oraş din estul Ucrainei pe care Rusia încearcă să îl ocupe de mai multe luni şi unde forţele Moscovei şi cele ale Kievului au suferit pierderi grele.

Critici dure la adresa lui Serghei Şoigu şi Valeri Gherasimov

Luna trecută, Prigojin şi-a înmulţit criticile virulente la adresa ministrului apărării rus, Serghei Şoigu, şi a şefului Statului Major, Valeri Gherasimov, acuzându-i de „trădare” prin refuzul de a furniza muniţie grupului Wagner. Câteva zile mai târziu, Prigojin a anunţat că vor fi livrate muniţii în cele din urmă.

Semn că tensiunile persistă, într-un video publicat în weekend, Prigojin a părut să atenţioneze armata rusă, afirmând că, în cazul în care „Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front s-ar prăbuşi”.

„S-ar prăbuşi până la frontierele cu Rusia, poate chiar şi mai departe. La modul general, situaţia nu ar fi cea mai plăcută”, a adăugat el, potrivit AFP.

Rușii avansează la Bahmut

În ciuda tensiunilor puternice dintre Wagner şi armată, forţele ruse au avansat în ultimele zile în jurul Bahmutului, ameninţând să încercuiască acest oraş pe care ucrainenii continuă să îl apere cu înverşunare.

Duminică, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un grup de experţi americani, a estimat că forţele ucrainene sunt „cel mai probabil pe punctul de a efectua o retragere tactică de o amploare limitată” la Bahmut.

În timp ce unii analişti se întreabă despre interesul ucrainenilor de a se agăţa de acest oraş în prezent devastat, ISW a estimat că apărarea Bahmutului rămâne „sensibilă din punct de vedere strategic”, deoarece ea „continuă să epuizeze efectivele şi echipamentele Rusiei”.

„Este improbabil ca forţele ucrainene să se retragă dintr-o dată de la Bahmut şi este posibil ca ele să continue o retragere progresivă luptând în acelaşi timp, pentru a epuiza forţele ruse prin lupte urbane” unde forţele de apărare sunt „în mod tradiţional avantajate”, conform ISW.

Cursul războiului nu se schimbă dacă Bahmut cade

Oraşul Bahmut din estul Ucrainei are o importanţă mai mult simbolică decât operaţională şi căderea acestuia în mâinile forţelor ruse nu înseamnă neapărat că Moscova îşi recapătă elanul, este de părere ministrul american al apărării, Lloyd Austin, citat de Reuters.

„Cred că are o valoare mai mult simbolică decât una strategică şi operaţională. Căderea (oraşului) Bahmut nu înseamnă neapărat că ruşii vor schimba cursul acestei lupte’, a spus ministrul american al apărării.

În acelaşi timp, expertul militar ucrainean Serhii Grabski a declarat că ofensiva Rusiei asupra oraşului Bahmut arată semne de încetinire şi s-ar putea ca asaltul să-şi fi atins intensitatea ‘maximă’, fără ca forţele Kremlinului să preia controlul asupra oraşului.

„Am văzut unele semne că ruşii au fost nevoiţi să-şi încetinească operaţiunile din cauza lipsei de personal şi de muniţie”, a declarat Grabski, un colonel în rezervă care a servit în misiuni de menţinere a păcii în Irak şi în fosta Iugoslavie.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...