24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneUcraina anunță că a doborât 13 done rusești explozive în noaptea din...

Ucraina anunță că a doborât 13 done rusești explozive în noaptea din 5 spre 6 martie

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

Autoritățile din Ucraina anunță că au doborât un număr de 13 done rusești explozive în noapte din 5 spre 6 martie. Dronele au fost semnalate în special deasupra capitalei ucrainene.

Ucraina a anunţat, luni, 6 martie, că a doborât 13 drone explozive de fabricaţie iraniană din cele 15 lansate de Rusia în cursul nopţii trecute. Livrarea sistemelor de apărare antiaeriană din partea Occidentului a ajutat Kievul de mai multe săptămâni să facă faţă mai eficient acestei ameninţări, relatează agenția de presă AFP.

„Invadatorii ruşi au atacat Ucraina cu Shahed-131/136 dinspre nord (regiunea rusă Briansk)”, au indicat Forţele aeriene ucrainene. În total „15 lansări de drone au fost detectate, iar 13 Shahed au fost distruse”, potrivit sursei citate.

Autorităţile de la Kiev nu au raportat eventuale victime umane sau prejudicii materiale cauzate de cele două drone care nu au fost doborâte. Potrivit şefului administraţiei militare din Kiev, dronele au fost trasate în special asupra capitalei ucrainene, dar toate au fost doborâte, fără a duce către victime sau pagube.

Frecvenţa atacurilor a încetinit în ultimele săptămâni

Începând cu luna octombrie şi după mai multe eşecuri pe teren, Rusia a început să lovească frecvent aşa-numitele infrastructuri ucrainene „esenţiale’”, în mod special cele energetice, privând milioane de locuitori ucraineni de electricitate în timpul iernii.

Frecvenţa acestor atacuri a încetinit totuşi în ultimele săptămâni. În acest timp, Ucraina şi-a consolidat capacităţile de apărare antiaeriană, iar Occidentul i-a furnizat deja sau este pe cale să-i livreze sisteme moderne, cum ar fi NASAMS, IRIS-T, Aspide 2000, Hawk, Patriot etc.

Un atac cu 14 drone implicate de săptămâna trecută – dintre care 11 au fost doborâte – a ucis două persoane, doi membri ai unei echipe de urgenţă, la Hmelniţki (vest).

Volodimir Zelenski cere crearea unei coaliţii a avioanelor pentru Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a transmis ucrainenilor, vineri, 17 februarie, că îşi continuă eforturile diplomatice pentru a întări apărarea ţării şi a arătat că următoarea etapă şi următorul obiectiv al său va fi să obţină avioane de luptă moderne.

Mesajul transmis liderilor internaţionali este că Ucraina poate obţine victoria încă din acest an, dar pentru aceasta este nevoie de arme adecvate, confirmă Zelenski.

Șeful statului ucrainean s-a declarat încrezător că în cele din urmă va putea convinge aliaţii occidentali să furnizeze Ucrainei şi avioane, precizând că până acum a reuşit să elimine ceea ce altădată păreau tabuuri.

„O coaliţie a tancurilor a fost deja creată pentru Ucraina, tabu-ul privind furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune a fost deja ridicat, au existat deja noi succese în consolidarea artileriei noastre, iar lumea a auzit deja cât de necesară este crearea unei coaliţii a avioanelor pentru Ucraina, pentru securitatea globală.

Am vorbit despre acest lucru astăzi cu prim-ministrul (olandez Mark) Rutte, iar în cursul săptămânii – cu alţi lideri. Voi continua aceste negocieri săptămâna viitoare”, a promis șeful statului ucrainean.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...