În 2022, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) din Constanța a alocat aproximativ 810 milioane de lei pentru plata beneficiarilor de alocații de stat, indemnizații și ajutoare sociale. Din acești bani, o parte a ajuns la cei mai săraci locuitori ai orașului, care sunt cei 2.819 de persoane care primesc lunar bani de la stat în loc să lucreze. Deși numărul lor este mare, acesta a scăzut semnificativ în ultimul deceniu, ceea ce face ca județul să se afle în topul celor mai bogați din țară.
În anul 2022, la AJPIS Constanța au fost înregistrate 57.578 de dosare pentru stabilirea dreptului la indemnizație pentru creșterea copilului, stimulente de inserție, indemnizație de acomodare și de sprijin, sprijin lunar pentru persoanele cu dizabilități, alocație de stat, alocație pentru susținerea familiei, ajutor social, indemnizație de hrană pentru persoanele infectate cu HIV-SIDA. În plus, există beneficiarii alocațiilor de plasament și sprijin lunar pentru copiii adoptați, indemnizația de sprijin pentru copiii aflați în plasament, indemnizația pentru tinerii care încetează măsura de plasament, indemnizația de hrană pentru persoanele tratate în ambulatoriu pentru TBC și indemnizația pentru persoanele cu handicap.
Potrivit declarației directorului AJPIS, Laura Constandin, în prezent, în județul nostru, 2.819 de persoane beneficiază de ajutoare sociale, dintre care unii, cel puțin parțial, trăiesc pe seama statului, în loc să-și câștige existența prin muncă.
„Judeţul Constanţa se situează undeva în primii 25% într-un clasament naţional în ceea ce priveşte nivelul de sărăcie. Luând-o în ordine crescătoare, suntem printre primii, pentru că, la noi, numărul de beneficiari de ajutor social şi de alocaţie de susţinere a familiei a scăzut drastic în ultimii zece ani. În 2013, am pornit de la o medie de 8.000-10.000 de beneficiari plătiţi pe lună şi am ajuns la maximum 3.000 pe lună. Deci, suntem în topul judeţelor bogate, pentru că nivelul de sărăcie este cuantificat de aceşti indicatori, de numărul de beneficiari care se află în situaţia cea mai vulnerabilă şi care apelează la aceste ajutoare de stat”, a transmis directorul AJPIS Constanţa.
Laura Constandin, şefa AJPIS, a declarat că din dosarele primite în 2022, 394 au fost respinse, ceea ce reprezintă 0,68% din numărul total de dosare. Printre motivele respingerilor se numără: neîndeplinirea condiţiei de stagiu de cotizare de 12 luni/24 luni înainte de naşterea copilului; cererea suplimentului de suprapunere a naşterilor în timp ce persoana este beneficiară a stimulentului de inserţie; beneficiarii drepturilor pentru persoanele încadrate în grad de handicap; solicitarea stimulentului de inserţie de către celălalt părinte, în ultima lună înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani.
Alte motive de respingere sunt: neconcordanţa veniturilor declarate în cererile înregistrate pentru alocație pentru susținerea familiei și cele pentru ajutor social, declararea pe cerere a unui reprezentant legal diferit de cel real, excluderea din dosar a copiilor deveniţi majori sau din momentul în care aceştia se angajează.