24.6 C
București
sâmbătă, iulie 20, 2024
AcasăExterneUSR cere blocarea PNRR pentru Austria din cauza suspiciunilor de corupție

USR cere blocarea PNRR pentru Austria din cauza suspiciunilor de corupție

Articole Similare

Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Fostul președinte rus amenință omenirea. Dmitri Medvedev, fostul președinte...

Sondaj: 6 români din 10 cred că nivelul lor de bunăstare va crește

Unii români sunt optimiști. Șase din zece români se aşteaptă...

Care este tariful zborurilor spre orașele afectate de închiderea Văii Oltului

Tarif zboruri Tariful mediu al zborurilor spre oraşele afectate de...

USR, prin vocea europarlamentarul Vlad Gheorghe a cerut Comisiei Europene să blocheze PNRR pentru Austria. Motivul îl constituie mai multe semne de întrebare în ceea ce privește corupția din această țară, lipsa transprenței sau probleme legate de avertizorii de integritate arătate de Raportul Grupului Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO).

 

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Vlad Gheorghe afirmă în Raportul Grupului Statelor Împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei sunt menționate următoarele probleme legate de Austria:

  • există un nivel scăzut de încredere în clasa politică din cauza scandalurilor recente care au pătat reputaţia executivului condus de Nehammer
  • este necesară o politică de integritate pentru funcţionarii guvernamentali, gestionarea conflictelor de interese fiind principala problemă
  • transparența financiară trebuie consolidată substanțial, inclusiv în ceea ce priveste angajările la nivel înalt
  • trebuie asigurată o protecţie adecvată a avertizorilor de integritate
  • Biroul federal austriac de luptă contra corupţiei (BAK) ar trebui să-și intensifice activitatea

„Următoarea verificare ar urma să fie în 2024, dar până atunci, cu aceste concluzii ale GRECO, cum lăsăm guvernul austriac să cheltuiască banii de la UE? Aceleași reguli se aplică pentru toate statele membre – dacă Ungaria lui Viktor Orban are PNRR blocat din cauza nerespectării valorilor statului de drept, Austria lui Karl Nehammer ar trebui să primească același tratament”, a declarat europarlamentarul USR.

Vezi și Schengen: ne-au dat cu votul în cap, Austria și Olanda au spus NU

Acesta a precizat că a întrebat-o pe vice-președinta Comisiei, Věra Jourová, și pe comisarul pentru Justiție, Didier Reynders, ce măsuri au în vedere, în urma acestui raport GRECO. „Cum putem garanta siguranța banilor europeni, cum ne asigurăm că aceste probleme la nivel înalt semnalate în Austria nu afectează utilizarea fondurilor europene, care, atenție, sunt condiționate de statul de drept, pe lângă criteriile din fiecare PNRR, așa cum l-a propus și aprobat fiecare stat membru”, a arătat el.

„Păstrând evident proporțiile între abateri și sancțiuni, principiul trebuie și nu are cum să fie decât același: ai probleme, vrei să fii ”copilul rebel” din UE, nu-ți place cu ”drepturi și libertăți”, discriminezi, ai corupție și faci jocuri anti-europene? Foarte bine, dar nu pe banii noștri! Aviz PSD, PNL și UDMR, care încă mai speră că merge cu fofârlica – tranșa de 3 miliarde este blocată pentru că pensiile speciale nu sunt desființate”, a mai scris el.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...