Compania italiană Enel anunță că s-a înțeles cu grecii de la Public Power Corporation (PPC) pentru a vinde activele din România, informează un comunicat de presă.
Conform sursei citate, grecii vor plăti aproximativ, 1,260 de miliarde de euro, dar suma totală poate fi ajustată conform unor clauze uzuale în astfel de tranzacții precum și printr-un mecanism pentru potențiale plăți ulterioare, în funcție de valoarea viitoare a activității de retail.
„Prin vânzarea tuturor activităților din România, continuăm planul de vânzare de active prezentat în urmă cu 3 luni în cadrul Planului Strategic 2023-2025 al Enel”, a declarat Francesco Starace, CEO și Director General al Grupului Enel. “Suntem mândri de rezultatele obținute în România de la intrarea în țară în 2005 și apreciem munca susținută și devotamentul colegilor noștri, care ne-au permis să devenim unul dintre cei mai importanți jucători integrați în domeniul energiei în România. Suntem încrezători că un grup internațional important precum PPC va continua această poveste de succes.”
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Ghidul incorect politic – Despre încălzirea globală și ecologism, de Christopher C. Horner, vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
Tranzacția este în linie cu Planul Strategic curent al Grupului, care vizează repoziționarea Enel și concentrarea asupra țărilor cu un ritm de creștere ridicat și în care are o prezență integrată, respectiv Italia, Spania, Statele Unite, Brazilia, Chile și Columbia.
Enel se află în România din 2005, când a cumpărat pachetul majoritar de acțiuni ale Electrica Muntenia Sud pentru 820 de milioane de euro. După 18 ani, Enel a realizat un profit de minim 400 de milioane de euro din exploatarea fostei companii românești.
PRIVATizare cu statul
Compania PPC a fost înființată de Guvernul grec în 1950. Actualmente, statul elen este acționar majoritar al societății, un fond privat de investiții deținând 10% din acțiuni.
Reamintim că României i s-a impus, drept condiție pentru a putea intra în UE, „privatizarea” companiilor de stat. În cele mai multe cazuri, în special în energie, companiile care au cumpărat activele românești erau controlate de alte state. Chiar în cazul acesta, statul italian este acționar majoritar la Enel, care vinde activele românești către compania controlată de statul grec.