34.3 C
București
joi, iulie 18, 2024
AcasăConstantaConstănţenii au ales să imunizeze în număr mare contra gripei. Au înțeles...

Constănţenii au ales să imunizeze în număr mare contra gripei. Au înțeles că imunizarea îi poate proteja

Articole Similare

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...

Planurile UE privind hidrogenul verde au nevoie de un reality check

Obiectivele Uniunii Europene de a produce și importa hidrogen...

UE ar putea reduce tarifele de import pentru vehiculele electrice fabricate de Volkswagen şi BMW în China

Comisia Europeană a semnalat producătorilor auto germani Volkswagen şi...

Elon Musk anunţă că va muta companiile din California

Elon Musk a declarat, marţi, că va muta sediile...

Cererea pentru vaccinarea antigripală a fost foarte mare în acest sezon rece în județul nostru. Locuitorii din Constanța au înțeles că vaccinarea îi poate proteja împotriva gripei și au decis să se vaccineze. Din toamnă până în prezent, Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța a primit și distribuit 83.451 de doze de vaccin (83.151 de la Ministerul Sănătății și 300 de la DSP Tulcea).

În prezent, DSPJ Constanța nu mai are nicio doză de vaccin antigripal în stoc. Majoritatea celor care și-au exprimat interesul pentru vaccinare sunt persoanele în vârstă de peste 65 de ani, iar restul sunt persoane cu afecțiuni cronice între 30 și 64 de ani. Conform purtătorului de cuvânt al instituției, Tudorel Ene, până acum, 83.839 de persoane s-au vaccinat în județul nostru. Ca urmare, stocul final de sezon este zero, toate dozele primite fiind utilizate.

Este important de menționat că este pentru prima dată în ultimii ani când dozele se epuizează până la ultima. Dr. Sergiu Tașinschi, medic epidemiolog, crede că acest lucru s-a întâmplat pentru că oamenilor le-a fost teamă să nu se confrunte cu infecții de Covid-19 combinate cu gripă, situații în care starea lor de sănătate s-ar fi putut deteriora considerabil, mai ales în cazul celor care prezintă diverse boli asociate.

Mai mult, cadrele medicale au susținut că au existat cabinete în care nu doar că dozele de vaccin s-au epuizat, dar medicilor de familie nu le-au ajuns nici pentru categoriile vulnerabile. Ca urmare, pacienții și-au procurat vaccinul din farmacii, contra cost. Prețul unei singure doze de vaccin a variat între 50 și 65 de lei. O altă variantă de imunizare a fost administrarea vaccinului direct în farmacii.

Gripa nu a fost o experiență ușoară sau plăcută pentru mulți oameni și a dus la numeroase complicații. De aceea, medicii recomandă vaccinarea împotriva gripei. Chiar dacă suntem în luna martie, în farmacii mai pot fi găsite doze de vaccin antigripal pentru doritori, dar trebuie să știe că efectul vaccinului apare în aproximativ două săptămâni.

Ministerul Sănătății recomandă și alte măsuri suplimentare pentru a preveni epidemia de gripă și virozele respiratorii. Este important ca oamenii să se spele pe mâini și pe față cu apă și săpun cât mai des posibil și să urmeze un regim alimentar sănătos pentru a reduce riscul de îmbolnăvire.

Este important să înțelegem diferența dintre gripă și viroza respiratorie obișnuită, deoarece gripa are simptome mai severe și poate cauza complicații grave, cum ar fi pneumonia sau decesul. În sezonul rece, vaccinul antigripal este singura soluție eficientă împotriva bolii. Gripa poate apărea brusc și poate fi transmisă prin tuse și strănut, deci este important să evitați aglomerările umane și contactul cu bolnavii de gripă. Igiena corporală și aerisirea, încălzirea și iluminarea adecvată a spațiilor sunt, de asemenea, importante pentru prevenirea gripei.

Parteneri

Englezii introduc o capră „primitivă” pe lista speciilor rare

Caprele sălbatice care trăiesc într-o turmă izolată în Marea...