18.2 C
București
vineri, septembrie 13, 2024
AcasăBucurestiNicușor Dan: Nu avem evidența a ce trebuie consolidat în București. Sper...

Nicușor Dan: Nu avem evidența a ce trebuie consolidat în București. Sper să avem până la sfârșitul anului, există un proiect

Articole Similare

Kamala Harris îl cam bate pe Trump în sondaje

Vicepreședinta democrată a Statelor Unite, Kamala Harris, îl conduce...

Lavrov: Occidentul permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete cu rază lungă de acţiune

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, susține că...

67 de milioane de persoane au urmărit dezbaterea dintre Donald Trump şi Kamala Harris

Aproximativ 67,1 milioane de persoane au urmărit dezbaterea prezidenţială...

SUA, ameninţate de un ”shutdown”

Ameninţarea unei paralizii a statului federal reapare în Statele...

Declarația primarul general al Capitalei a venit ca răspuns la o întrebare ce i-a fost pusă în emisiunea „Insider Politic” de la Prima TV, legat de câte clădiri s-ar putea prăbuși ori ar fi avariate serios în cazul unui cutremur mare.

„Din păcate, noi nu am reuşit să facem nici măcar evidenţa a ce este de consolidat. Există un proiect foarte interesant al Ministerului Dezvoltării – aşa-numita inspecţie vizuală, pe baza unui chestionar relativ simplu, să avem imagini de ansamblu ale Bucureştiului. Deci, la sfârşitul anului, eu sper să avem această imagine. La un nivel de aproximaţie o să fie”, a răspuns Nicuşor Dan, potrivit news.ro.

Tot până la sfârșitul anului, spune primarul, ar trebui începută consolidarea a 20 de clădiri, cu bani din PNRR sau din Fondul naţional pentru consolidare.

„În momentul de faţă avem vreo 100 de clădiri pentru care suntem în diverse stadii de expertizare, proiectare sau execuţie, anul ăsta o să reuşim să începem (lucrul – n.r.) la vreo 20. Tot procesul se referă la consolidare”, a declarat el.

Potrivit edilului, „în Bucureşti, în 30 de ani s-au consolidat cam 100 de clădiri”.

Despre cele 10.000 de clădiri construite în ainte de 1977 şi cu cel puţin trei etaje, care vor fi evaluate de experți, spune că „nu înseamnă că toate sunt în risc seismic, dar sunt toate cele la care noi trebuie să ne uităm. În mod logic, cele mai vechi sunt în centru”.

Peste 2.600 de clădiri se pot prăbuși la cutremur

În România sunt 2.687 de clădiri cu risc seismic I și II, majoritatea în București, arată datele Ministerului Dezvoltării.

În Capitală sunt 363 de clădiri care prezintă un grad de risc seismic de nivelul I, potrivit listei actualizate în 2022 de către Primăria Municipiului București. Aceste clădiri se pot prăbuși total sau parțial în cazul unui seism cu o magnitudine mai mare de 7 grade pe scara Richter, precum cel din 1977.

O analiză recentă a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă arată că, în cazul unui cutremur similar celui din 1977, aproximativ 23.000 de clădiri din București pot suferi avarii semnificative.

O hartă interactivă, neoficială, realizată de un arhitect din Ploieşti, arată ce risc seismic are fiecare bloc din București, inclusiv anul construcției, plus alte detalii despre clădire.

Locuințele din blocurile consolidate de stat nu vor putea fi vândute 25 de ani

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat schimbări în programul privind consolidarea de risc seismic în România. Astfel, proprietarii vor avea interdicţie timp de 25 de ani la vânzarea locuinței consolidate de stat.

Măsura se justifică, a precizat ministrul Cseke Attila pentru Libertatea, prin faptul că prețul apartamentului crește prin consolidarea seismică, făcută din bani de la buget, fără ca românii să mai plătească rate lunare, așa cum prevedea fosta lege.

Parteneri

O jandarmeriță a fost lovită în cap cu o talangă, la protestul fermierilor

Jandarmerița din Bucureşti a fost agresată în timpul unui...