Cu toate că a trecut un an de la izbucnirea războiului, nici economia rusă, nici economia ucraineană nu par să fie în pragul colapsului, a declarat Anton Bendarzhevsky, analist la Fundația de Cercetare Economică Oeconomus din Ungaria, pentru cotidianul Magyar Nemzet, potrivit Rmx.news.
El a spus că, pe baza informațiilor actuale, ambele economii ar putea rămâne viabile ani de zile, în ciuda afirmațiilor de la începutul războiului că fie Ucraina, Rusia, fie ambele se vor prăbuși în câteva luni.
„Nici economia ucraineană și nici cea rusă nu sunt pe punctul de a se prăbuși și ambele țări pot rezista ani de zile. Principala diferență dintre cele două țări este că Ucraina rămâne viabilă în principal datorită ajutorului occidental, iar pierderile și recesiunea economiei ucrainene sunt compensate în principal de ajutorul occidental, care s-a dovedit foarte important pentru Ucraina”, a spus el.
Citești și ajuți! Cumpără cartea: Dacă Dumnezeu nu ar exista de G.K. Chesterton vei contribui la susținerea libertății ideilor și implicit, a siteului R3media.
„Avem doar date preliminare, care arată că economia ucraineană va experimenta o recesiune de 30,4% în 2022, dar la începutul războiului, existau așteptări la o recesiune de peste 60%, deoarece războiul este pe teritoriul ucrainean”, a adăugat el.
„Recesiunea din Ucraina a fost compensată de sprijinul țărilor occidentale. Aceasta include, desigur, sprijin precum pregătirea soldaților ucraineni de către Statele Unite și membrii NATO de Vest, dar banii pentru aceasta nu intră direct în bugetul ucrainean. Ajutorul total direct și indirect acordat Ucrainei a depășit 100 de miliarde de dolari în 2022. Statele Unite au oferit Ucrainei anul trecut un ajutor de 68 de miliarde de dolari, nu numai ajutor direct, ci și ajutor indirect”, a spus analistul.
Cu toate acestea, nu este vorba doar de Statele Unite care trimit bani în Ucraina, o mare parte din Occidentul punând contribuabilii lor în dificultate pentru războiul din Ucraina.
„Costurile administrative și logistice sunt acoperite tot de guvernul SUA. Cei mai mari donatori sunt Statele Unite, Uniunea Europeană, plus Marea Britanie, Canada, Germania și Polonia, unii dintre ei cu ajutor financiar, dar acest ajutor nu este doar în numerar. Numai asistența financiară, cumulată, se ridică la aproximativ 37 de miliarde de dolari.”
Analistul a spus că economia rusă nu se va prăbuși deoarece Rusia a fost pregătită pentru acest război și nu a fost surprinsă de reacția Occidentului la invazie.
„Economia rusă a fost pregătită în ultimii 10 ani, astfel încât, dacă există vreo tensiune cu Occidentul, economia să poată rezista. Rusia a constituit fonduri de rezervă substanțiale, iar sistemul financiar rus a putut funcționa mai mult sau mai puțin independent de sistemele occidentale. Pe lângă MasterCard și Visa, rușii și-au creat propriul sistem de carduri bancare, Mirt, iar China Union Pay era disponibilă în majoritatea băncilor rusești înainte de război”, a spus el.
Deși o cantitate substanțială din rezervele Rusiei au fost confiscate, țara are încă acces la o mare parte din acești bani. În plus, sursele de venit continuă să circule, inclusiv pentru energie și alte resurse, ceea ce ajută la amortizarea bugetului rus.
„Recesiunea a început anul trecut și, desigur, va continua și anul acesta, dar concluzia este că Rusia are rezerve de 600 de miliarde de dolari, dintre care unele au fost confiscate din cauza sancțiunilor, dar unele sunt încă disponibile. Cu acești bani, statul rus mai poate funcționa fără a fi nevoit să intervină mai serios în economie, poate prin reducerea salariilor sau concedierea unui număr mare de angajați din sectorul public. Dacă aceste fonduri de rezervă sunt reînnoite în mod constant, Rusia va putea continua să funcționeze încă doi sau trei ani.”, a mai transmis analistul.