Guvernul Albaniei a declarat cursul râului Vjosa, sudul ţării, parc naţional, marcând o victorie pentru ecologişti care luptă de ani de zile împotriva planurilor pentru hidrocentrale de-a lungul căii navigabile, relatează Reuters.
Ecologiştii şi oamenii de ştiinţă au numit Vjosa ultimul râu „sălbatic” din Europa, deoarece curge neîntrerupt pe o distanţă de 270 km (170 mile) din Grecia prin sudul Albaniei până la Marea Adriatică, fără baraje sau hidrocentrale.
În râu s-ar afla aproximativ 1.000 de specii, între care anghila europeană şi specii de plante endemice pe cale de dispariţie. Declararea Vjosa şi afluenţilor săi parc naţional va opri proiectele de construcţie.
Premierul albanez Edi Rama a declarat că va exista un buget iniţial de 80 de milioane de dolari pentru a construi noi fabrici pentru ca apele uzate să nu ajungă în râu.
UE deschide negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord
„Astăzi protejăm pentru totdeauna ultimul râu sălbatic al Europei”, a spus Rama în cursul unei ceremonii în oraşul Tepelena (sud), la aproximativ 215 kilometri de capitala Tirana.
„Să nu uităm că acest parc va avea 12.700 de hectare de teren şi este un parc uriaş care străbate întregul teritoriul al ţării”, a subliniat el.
Albania produce aproape toată energia electrică din hidrocentrale şi intenţionează să construiască 30 de hidrocentrale de-a lungul râului pentru a satisface cererea crescândă de energie.
„Acesta este un moment istoric pentru Vjosa… Vjosa va curge în sfârşit liber pentru totdeauna”, a scris ONG-ul EcoAlbania pe pagina sa de Facebook.