Compania Blue Air a intrat oficial în insolvență după ce Tribunalul București a aprobat cererea sa. Judecătorii au constatat că procedura de concordat nu a reușit. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul instanțelor, Tribunalul București a aprobat cererea de intrare în insolvență depusă de compania Blue Air Aviation. De asemenea, dosarul a fost conectat la cererea Air Claim de intrare în faliment sub numărul de dosar 6050/3/2023.
Solutia pe scurt: Admite cererea debitorului BLUE AIR AVIATION SA. În temeiul art. 71 alin.1 din Legea nr.85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolvenţă deschide procedura generală împotriva debitorului BLUE AIR AVIATION SA. Dispune conexarea dosarului nr. 6050/3/2023.
Recent, 85 de angajați ai Blue Air au solicitat intrarea companiei în insolvență, sperând să-și recupereze salariile restante. Compania aeriană a fost preluată de stat în proporție de 75%, deoarece nu și-a îndeplinit obligațiile, în ciuda ajutorului substanțial acordat de stat în timpul pandemiei de COVID-19, conform Gândul. Printre creditorii Blue Air Aviation se numără ROMATSA, aeroportul din Cluj-Napoca, AirClaim și mai multe persoane fizice. În prezent, a fost numit un administrator judiciar provizoriu, respectiv consorțiul de practicieni în insolvență format din INFINEXA RESTRUCTURING și MUȘAT & ASOCIAȚII – RestructuringInsolvency.
Datorită faptului că procedura de concordat a eșuat, următorul pas era insolvența, chiar dacă Air Claim a cerut falimentul companiei. Este cel mai bun lucru care se putea întâmpla pentru Blue Air. În momentul de față, dobânzile și penalitățile se opresc, iar în urma planului de restructurare se pot tăia anumite sume care ar putea face Blue Air o companie atractivă pentru un investitor, a transmis Daniel Geantă, președinte la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) pentru Economica.net.
În septembrie 2022, după ce toate zborurile Blue Air au fost oprite, compania aeriană a declarat că are datorii de peste 230 de milioane de euro.
Au fost stabilite următoarele termene de către Tribunalul București:
- termenul limită pentru depunerea opozițiilor de către creditori la deschiderea procedurii este de 10 zile de la primirea notificării, iar termenul de soluționare a acestor opoziții nu va depăși 5 zile de la expirarea termenului de depunere;
- termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor asupra averii debitorului este 05.05.2023;
- termenul de verificare a creanțelor, întocmire și publicare în BPI a tabelului preliminar de creanțe este 25.05.2023;
- termenul de finalizare a tabelului creanțelor este 19.06.2023; data primei ședințe a adunării generale a creditorilor este 30.05.2023.